Godišnjica Nikole Čupića

"71 ГОРЊИ ИБАР СРЕДЊЕГА ВЕКА Најпре је напао на област Подриње, којом управљаше тада војвода Твртко Ковачевић који се изнепађен " нападом предаде Турцима; али га султан погуби'. А из тога излази да је Рашка била већ у власти Султана Мехмеда П. На жалост, унутрашњим раздорима пзнурена Босна нпје могла отклонити пропаст ни своју нити у дугој и крвавој борби малаксале деспотовине; али је сродственим везама босанско-српске. дипастије и унијом двеју сестринских земаља успела ла остави у овом крају неизгладљива трага о крајњим границама окрњене Србије деспота Ђурђа Бранковића, какву је он оставио на самртном часу, на Бадњи дан, 1456 год.

Дакле, Звечан је и у овој војпи 15. века непри· ступним положајем својим противстајао навалама непријатеља, као што је некада у Х1 и ХИ столећу; а да су се наши стари у очајној одбрани користили његовим неприступпим положајем сведочи то што га освојилац Царпграда није могао узети на сплу, докле се год заповедаше из Смедерева, да се брани.

И у северном крају Горњега Ибра, у ХУГ столећу, налавимо кратке алп драгоцене податке, благодарећи извапредним а образованим путницима са запада, који су тада пролазили старим дубровачким друмом, идући од Новога Пазара преко НИшпа за Царпград и обрнуто. Од године 1531 до 1534 пропутоваше од Новог Пазара преко Ибра и Копаоника, пдући султану Сулесјману Величанственом, два посланства ванредна, једно краља Фердинанда под вођством Леонарда Ногарола, а друго млетачке републике, у чијој пратњи беше Вепеде о Катђегтн, секретар владе млетачке. Оба ова посланства оставише писана помена о своме путовању; али тако површно и неодређеног за наш крај, да се једва може разабрати прави траг њихова пута. Докле непознати путописац Ногаролове пратње узима Ибар за границу Боспе и Србије, а предео по реци зове Ибром, одакле преко гора и долина дођоше у варошицу Топлицу — дотле сам Катђеги каже да је дошао у место Ибар, које се тако зове по истоименој реци која тече на подножју горе Сребрнице (птоптагпа деПо

' Повјест Босне до пропасти краљевства, стр. 834.

прања а пада ааскивка х И о ов о ам у ено, ен офа заћи киоц 4 +

А "Зе

Ла Але а аве асцо ак а о дил д< =>