Godišnjica Nikole Čupića

КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВИЋ РОДОФИНИКИН 273

славу вождову. Узрок овоме показаће се у овом што следује.

Главни је повод за поновну љутњу Карађорђеву држање К. К. Родофиникина у питању засебног измирења Србије с Турском, на коме се у лето и јесен те ___ године опет радило. Та прилика показала је у јасни___јој боји нарав К. К. Родофиникина и начин његова рада.

По наредбама из Цариграда, видински митрополит Дионисије обрати се београдском митрополиту Леонтију __ писмом из Кладова од 17 септембра 1808, молећи га ___ да се њих два састану, општега добра ради, и да он, ___ митрополит Леонтије, назначи дан и место где да се састану, и да поведе са собом двојицу тројицу ода__браних људи, вештих политичким пословима. Митрополит Леонтије, разуме се, о овоме прво извести К. К. Родофиникина, па по том Карађорђа и Савет, али посао остане у рукама К. К. Родофиникина. Митрополит Леонтије одговори своме другу, видинском митрополиту Дионисију, да се за место састанка означава ___ село Голубиње близу Пореча, а за време — први дан ____ месеца октобра. К. К. Родофиникин смисли да сам пође ___на тај састанак, преобучен као српски старешина. Тога __ ради се удеси, те и Савет одреди за овај састанак РодоФиникинова човека, секретара Стефана ливковића, и с митрополитом Леонтијем пођу у Голубиње РодоФиникин и Ст. Живковић. Они се сви прво наврате у Пореч к Миленку Стојковићу, и оданде у Голубиње. На томе се састанку видело како је намера Портина, била да како год Русе растави од Србије. К. К. РодоФиникин се тога и бојао, и с тога се у тој ствари није смео поуздати ни на кога.)

Али ово одвајање од Карађорђа, Савета и средишњих старешина, ово излажење с митрополитом Леонтијем на сусрет другоме грчком митрополиту из Вадина и турским људима, ово састајање с Миленком, на, којега је Карађорђе све од састанка с маркизом Паулучијем још јаче подазревао, нарочито тајанственост коју је у тој прилици К. К. Родофиникин развио, са свим истерају Карађорђа из стрпљења и из оне тактичке

~

|

пе У

По Уа Ор ум „а

м пију ПИРА На ти и ДА

5 Си

пи 7) дер 7 Ниси

' 7 мо РА

:

5 В. Богишић, Разборђ, 165—166; Ст, Новаковић, Васкрс државе српске КС. К. 3. стр. 89 и д.

ГОДИШЊИЦА ХХУП ј 18