Godišnjica Nikole Čupića

ВЕЛИКИ ЉУДИ 382 шевног немира издржао, као да је све то у ствари - било.“ Ово тврђење је сасвим оправдано, према оној : изреци Физијолога Сеченова да унема мисли без израза“, : што ће рећи, да је мисао почетак мускулне радње. А Модсли је то лепо објаснио како радња какве му драго мисли порађа у нервним елементима молекиларну измену, која се простире чак до периферије осећајних нерава или ганглија; услед чега и његова осетљивост бива све већа, што опет изазива рефлексивно грчење мишића. Флобер је говорио: „Облици моје уобразиље дирају ме, гоне, шта више, ја сам тај што у њима живим. Кад сам описивао како је Ана Бовари отрована, ја сам тада имао тако јасно укус арсеника на језику, и био сам као отрован тако да сам цео ручак повратио“. М Гете се изјаснио Шилеру како се он плаши да пише трагедију, јер је убеђен да би ·_ се при том покушају упропастио.

:4 Из ово неколико примера види се какве су и колике тешкоће код људи који се баве умним радом. Обично се мисли да се само при физичком раду снага троши, и да тек после таквог рада тело потребује одмора и хране; међутим, то је исто тако потребно п после умног рада, јер и мозак потребује и одмора и хране. Храну мозак добија — као и цело тело — из крви, и што више мозак ради, то више крв струјиу њ но у друге делове. При умном раду потребно је дакле да опток крви у мозак буде живљи, не буде ли тога, наступа малаксалост, дремљивост и спавање.

УЗ 1 Ман АН и

Р -

А ке

А ја У

иче Чањ иу

ЕДВИН име

ту

П

Строј и функција мозга као центра психичког. Како постају представе у мозгу 2

а руи а Пе у #. о. Мр Ти

Мозак разликујемо на два дела: велики и мали. · Велики је. мозак споља ишаран браздама, вијугама, и ___изнутра је бео а споља сив; док напротив мали мозак ____ изгледа као да је састављен из листића. Велики је моЕ: зак подељен дужином својом на две хемисфере, које -- нису баш тако симетрично развијене, и што год је мозак развијенији, то је и та несиметричност све већа,