Godišnjica Nikole Čupića

ВЕЛИКИ ЉУДИ 297

Велика интелигенција нераздвојна је с развићем

асоцијацијоних сфера, ма да и то само није довољно. Сем тога људи, који се одликују великим умом, имају или на лубањи или на мозгу извесне патолошке појаве, које могу бити у асиметрији, или у превременом окоштавању швова. Код многих је било и хидроцефаличне појаве, као код Хелмхолца, Менцела, Наполеона 1 итд. У малом мозгу конценгрисана је воља, и енергија, пи према томе Функције његове састоје се у контроли кретања тела и удова; али како по Вунтовом тврђењу мишљење стоји под утицајем воље, то би онда мали мозак био од јаког утицаја. За здужену мождину зна се да је она седиште афеката, тако нпр. при каквом болу, радња је срца спорија, а тако исто и дисање, док је температура нижа. Ако анетичким средствима угушимо осећај бола, то нестаје одмах и оних измена у срцу и дисању. Према овоме Физичко растројство при афектима зависи од психичке измене, тј. измене у радњи здужене мождине зависе од измене радње срца, а бол (периферички надражај) изазива измене у здуженој мождини. И на тај начин здужена мождина може се надражити не само периферичким нервима, већ тај надражај може доћи и из мождане коре, и тада је први надражај физички осећај, а други афекат.

шШ а

Брзина утисака и мисли, и брзина с којом писци раде своја дела.

Вреди показати читаоцима брзину с којом се спољни утисци — примећени чулима — сазнају, те се тако у мозгу ствара слика самог предмета. То деликатно и важно питање о брзини мишљења објаснио је Хелмхолц, доказавши: да сазнање осећања, пренашање воље на органе кретања, бива у времену које се лако да измерити; и да се то дешава брзином која далеко пзостаје иза брзине светлости, електрицитета и звука. Тако електрицитет пређе за секунд 1300 мили-

унца. А сем тога, разлика је И у томе, што је код човека сива маса бројем И дубином вијуга богатија, док је код мајмуна равна и с много мање вијуга.