Godišnjica Nikole Čupića

13 СКАНДИНАВИЈЕ 89

предела норвешких, или читали дневне листове, срчући каву и пушећи мирисне цигаре. Нашем необичном домаћину није ништа измакло из вида, што би могло прекратити и засладити путовање и најапатичнијем госту његовом. Мој сапутник, пок. Гвоздић, и ја бесмо заузели један угао у трпезарији и упустили се у дуги разговор о свему, што смо дотле лепога и корисног видели на своме путу... Брод је брзо одмицао. У Сунду је било тихо. Али кад, прошавши Хелзингер, забродисмо на пучину Категата, наша се лађа поче љуљати на валима, чије се запљускивање јасно чуло. Обузе нас једновремено некаква нелагодност ; реч нам застаде у грлу, те морадосмо прекинути разговор, баш кад смо прешли на прилике у нашој земљи, и на оцену политичких врлина наших. О-о-хи-том-хи-други-хи-пут — рече мој весели друг и примаче ногом леген, који лежаше недалеко од њега; а ја се с прилично муке испех на палубу, тражећи свежине.

Небо је сад било прекриљено облацима, а ноћ доста густа. Киша је промицала, ветар Фијукао уз конопце од катарака, а таласи, крупнији од највећих слонова, у дивљем жамору и јечању комешали су сеи пенушили око нас, докле је око кроз тмину допрети могло. Из даљине, или се чинило да је из даљине, светлили су Фарови којих овде, на обалама и острвима, има доста, јер у Категату има на више места дугачких спрудова и подводних кршева због којих пловљење није безопасно.') С једних је од тих кула пробијала далеко кроз мрак јасна бела светлост; а на другима је латерна окрећући се, просипала наизменце светлост различне боје. Наш се брод љуљао и посртао као пијан; а кад смо, после два три сахата таког путовања, дошли ближе Скагену, на врху Јиландског полуострва, и примакли се изласку из овог басена, море беше још љуће. Наш брод постаде тада готово играчком валова који су га дизали и бацали час на једну час на другу страну, тако, да је цео крцао као да ће се

1) Категат је морски басен од 30 хиљада квадратних километара, дакле као 3/, Србије, и простире се између Шведске, Јиланда, Сјеланда, и Фисна (Фпоније). Из Балтичког Мора улази се кроз Сунд у Категат, и кроз два Белта, велики и мали. Из Категата излази се на море Скагерак (ЗКасег-Каск.