Godišnjica Nikole Čupića

СТЕВАН Д. ПОПОВИЋ о

су и његови чланови увидели: да може бити великог напретка у настави, ако се напусти стара рутина механичнога учења напамет па се удари природнијим путем и послужи очигледношћу.')

Истога дана, 30 Марта 1869, када је Стева отпочео ова предавања, отпочела је рад свој и велика школска комисија попуњена; а ! Септембра те године и Стева буде постављен за члана те комисије. И, као што је познато, међу првим одлукама те комисије била је ова: »да пређе на уређење учитељске школе то јест

онога института, који у нас још не постоји а који је

од највеће важности, јер ће основне школе истом њиме добити свој најпоузданији темељ.“ И одмах је узела у претрес „предлог закона о уређењу саме учитељске школе, који је израдило министарство просвете и црквених дела“.“) И идуће године, 1870, 5 октобра, излази закон о уређењу учитељске школе, која је и отворена у Крагујевцу на Св. Саву [87]. За управитеља ове школе би постављен Петар Карић, а за професора Недагогије Ст. Д. Поповић. И тек сада је Стева био на правом своме послу.

Рад Стевин у овој школи чини епоху у основној настави у навб. Он оглашује рат механизму и учењу напамет без памети, без разумевања, и прокламује начело разумевања у целокупној основној настави. Он ослобођава дух од окова голих апстракција и пушта га да живи, да посматра, да мисли и сам изводи апстракције. Он оглашује рат свирепости, батинама и свакој телесној казни у школи, и тражи да ве пажња у настави одржава заинтересованошћу а ред тактоми доследношћу наставниковом. Он ствара читаву школу из првих генерација учитељске школе, која је после ширила ове идеје даље и остваривала их у раду своме. Поред редовних ђака учитељске школе позивани су за време одмора школскога на краће курсове и бољи учитељи основне школе, те је и преко њих Стева ширио исте ове мисли и ова начела педагошка. И ускоро се сви учитељи по раду своме поделише на стару и нову

1) Ова су предавања после и штампана у засебне књижице и убрзо су се растурила по целој Србији и била почетак рационалне наставе у рачуну код нас.

2) „Школа за 1869, стр. 320.