Godišnjica Nikole Čupića

58 ГОДИШЊИЦА збиља Пушкин исписа све те своје бунтовне песмице, и предаде Милорадовићу. Тужбе противу Пушкина гомилале су се, и ишле чак до цара, да га је овај хтео послати у Сибир.

Кавказ је на њега као и на Љермонтова силно утицао, и ноћу — вели он — најволео је да слуша по неколико часова шум валова морских. Лумповао је, картао се, живео је уопште распуштеним животом. Читао је врло много, и често је правио изводе из књиге. Волео је да пешачи. Био је празноверан. Кад је једном за време побуне Декабриста, позвао да иде са села, где је био под присмотром, у Петроград, вратио се с пута, само због тога, што је при излазу из села срео попа, и што му је после у пољу зец три пут прешао пут.

Балзак [1799—1850) био је у школи лењ и расејан.

Покушао је да ради код адвоката, али без успеха, и.

тада се одао на литературу. Родитељи му дадоше рок од годину дана, да и с тим проба. Прво што је написао била је драма „Кромвел,“ а за пет година написао је око 40 романа, продајући их као сваки еспап, доц"није стидео се тога. Кад је видео да и од тога нема зајде отвори књижару, приређујући јевтина издања ЛаФонтена и Молијера, али с тим је насео, јер је стекао само дугове, и у 29 години морао је почети изнова, гоњен од својих кредитора. Обично је устајао у пола ноћи, и пошто је попио кафу, радио је без прекида 12 часова, тада је се обично закључавао, недељама није читао новине, непрестано радећи. Радио је споро и тешко, мучећи се да нађе згодан израз, држао је по десет коректура, он је управо на коректурама и радио. Како је био дужан и презадужен, то је се кредитора толико бојао, да их је чак и привиђао. Кад га је 1848 г. један пријатељ посетио у елегантној кући, Балзак му је рекао: „Ништа од свега овога није моје, то је добрих познаника код којих ја станујем, и ја сам њихов вратар.“ При писању био је толико занет да је јунаке својих дела сматрао као стварне. Оженио се једном Рускињом у Русији, и после три месеца умро је. „Корж Сано (1804—1876) мењала је љубазнике као и хаљине. Није била лепотица, али у моменту страсти и инспирација била је лепа. У браку није била срећна, и с тога се развела. Као дете није марила за лутке,