Godišnjica Nikole Čupića

У ' 4

ПРИ ДИ ЈА

ВЕЛИКИ ЉУДИ 59

а прва књига коју је прочитала била је „Илијада.“ Пре но што је почела да пише радила је мале слике по дувањарама. Није никоме правила посете, волела је да се облачи у мушко одело. У љубави није била постојана и сретна, за то је себе називала „апостолом бола,“ Поред све своје књижевне славе није била задовољна, говорећи : „Од лорбера се праве венци, али и — отров,“ Волела је да пије црну кафу. Писала је искључиво ноћу, а дању је радила ручне радове и домаће послове. Енглески песник Самуило Колрајџ |1772—1834)

"имао је као и Бетовен навику да за време говора држи

за дугме од капута онога с киме говори, и тада је у разговору увек жмурио; то је чинио и. у ходању, зато су га звали „дугметодржатељ“ ће стеаг би опћојдег). Његов пријатељ Чарлс Лемб') — који је такође био песник — сретне га једном код цркве Св. Павла у Лондону, месту мирну и без галаме. Колрајџ га с места ухвати за дугме од капута, зажмури и почне говорити о естетици. Лемб га је доста и стрпељиво слушао, али кад је он прешао на другу тему, о којој сс могло дуго говорити, овоме се то досади, те полако извади из џепа ножић, пажљиво одсече дугме од капута и оде. После три сата врати се Лемб истим путем, и на велико изненађење нађе свога пријатеља на истом месту где жмури држећи дугме у руци и говори, као да стоји пред слушаоцима.

За време другог царства у Француској, играо је знатну литерарну улогу Шарл Етијен. Он није могао радити при сунчевој светлости, његов је дух тада био тром, али кад затвори прозоре, кад око њега влада тишина, онда су му мисли -- тако рећи — киптеле, и он је после тога палио свећу, легао у кревет, и спевавао своје дивне »„искрице,“ које је публика одушевљено поздрављала.

Налик на Етијена био је Мезерај који је због свог дела „Шзботге де Егапсе«“ добио титулу историјографа Француског. И он је могао радити само кад се запали свећа, с тога је на његовим прозорима била навучена завеса и дању и ноћу. Кад је своје госте испраћао,

1) Овај енглески хуморнста у наступу лудила убио је своју мајку.