Godišnjica Nikole Čupića

62 ГОДИШЊИЦА

зовање забатаљивати. Волео је малу децу, и с њима се играо и забављао. Шетајући смишљао је план за обраду свога дела. Лекарски је позив највише ценио, јер—велиништа није пријатније но ублажавати болове другоме.

Стаса је био високог и витког и мало погнутог, нос је имао мало савијен, чело широко. На одело није ништа пазио. Џона Стуарта Миља сматрао је за већег од себе. Волео је младе људе, јер да њих није нове истине не би се никад распрострле. Кад је Херве открио крвоток ни један од лекара који су то учење прихватили није био старији од 40 година. „Млади људи — вели Бекло једино су читаоци који нешто вреде, јер до њих стоји каква ће бити будућност.“ У бележник је записивао лепе анегдоте које чује или прочита.

Ф. Ласал (1! априла 18285 + 31 августа 1864). Био је у школи врло рђав ђак, тако исто и владање му је било рђаво. Из школе ишао је у шетњу и у Бреславске колачарнице, вечито је играо билијара или карата. Али је из раније показивао карактерност, вољу и енергију.

Дарвин (191 1809—15|ТУ 1882). Искреност и скромност биле су главне особине његова карактера. Јошу детињству развила се у њему љубав ка јестаственици. У основној школи — он сам вели — био је врло рђав дечко, и све што је научио и што зна било је самоучки. На памет није могао учити никако. Као ђак на универзитету у Единбургу и Кембриџу није ништа учио; једино што је прикупљао инсекте. У Кембриџу је њ само ловио, но играо карте и бекријао. У младости је волео музику, и ако није био музикалан, јер ни једну арију није могао упамтити. У политици био је либерал или радикал. У разговору је био ћутљив, Бекл се у једном друштву изразио: да су дела г. Дарвина боља од његова разговора. Устајао је у 6 часова изјутра ивећ у 7'), часова почињао је да ради до 9'; затим је читао писма, радујући се кад их је мало, а после је шетао не обзирући се на време какво је. Враћајући се из шетње ручавао је, и тада је на трлези вазда било цвећа. После ручка читао је новине, затим је одговарао на писма, и у томе је био врло тачан. Кад доврши кореспонденцију, одлазио је у другу собу, пушио и слушао читање каквог романа. Пушио је само за време одмора, а кад је радио шмркао је бурмут. После

ам