Godišnjica Nikole Čupića

72 ГОДИШЊИЦА

један свештеник упитао зашто се није оженио, Анџело

му је одговорио: „Мени је довољна једна жена, жена

која ме кињи, а та је жена: уметност, моја дела то

су моја деца.“ Под старост је осећао љубав спрам маркизе Пескари, по рођењу Виторија Колона, и љубио ју

је страсно. Она му је одговарала писмима и песмама.

Виторија је у 17 години била удата за Пескарија коме је такође било 17 година: остала је удовица кад јој је било 35 година. То је била из тог доба најславнија жена у Италији, лепа, учена, духовита и пуна врлина; кажу да је она утичући омекшала карактер Анџелов, који ју је надживео, и шеснаест година после ње умро.

Анџело није волео да га ко гледа кад ради,и с.

тога је радио усамљено. Умро је !7 Фебруара 1563 г. Нарави је био пргаве, саркастичан; помагао је бедне и невољне, а удомљавао сироте девојке. Поклоне није радо примао, а и ако је био богат, живео је као сиромах. Пре но што је почињао да ради, мислио је о предмету, и стварао композицију; а кад је једном от-

почео, радио је без прекида. Спавао је мало а често“ "је ноћу устајао и радио. Био је средњег раста, плећат,

и добро развијен, чело му је било угласто са седам

бора; нос услед удара спљоштен, очи мале. Био је

сликар, вајар, грађевинар, инжињер, и — родољуб. Рафаело. Рођен је у Урбину 6 априла 1483—1520. Отац његов Ђовани Санти био је такође сликар и песник. Рафаело је био прво и једино дете, а отац му је био и први учитељ. Кад му је било 13 година, отац га даде код Перуђина. Код овога је Рафаело остао осам година, све до 1504 године. Највећи утицај на Рафаела имао је Фра Бартоломео, и своју вештину усавршио је са Тадеом Тадем, који га је као свог сина волео и упознао са тада најславнијим људима у Италији.

Док је Анџело вазда ишао сам, то Рафаело кад.

год је ишао к папи у двор, био је увек окружен

пратњом од педесет виђених сликара, који су га као.

каквог владаоца пратили. Анџело га једном сретне па му примети: „Ви идете с великом пратњом као ђенерал“, а Рафасло му одговори: „Ви идете сами као џелат“. Анџело је рекао за Рафаела да је више постигао трудом но својим даром.

У И (~ " печљђ ни за ог и | бе

ма,

а ас соса о ава 70 5 оса ата 5 ВАМ АВА а