Godišnjica Nikole Čupića

на Но". ДЕ Ње • "

ВЕЛИКИ ЉУДИ 713

Рафаело је био млад и леп, понашања отменог,

___ва њ се говорило да не живи као сликар већ као кнез. ___Обогатио се од својих радова. Волео је једну жену

коју је обесмртио у својим сликама, и која се звала Форнарина. Умро је у 37 години. Веле да је умро од прекомерног уживања, док други тврде да је умро од ____ запаљења. Највећи део свог имања оставио је својој ___љубазници Форнарини.

"Рафаело је био висок нешто преко пет стопа. Чело му је било узано, али испупчено, потиљак такође јако испупчен. Врат му је био врло дугачак, љ нос велики и Фини. Своје ученике помагао је саветом, новцем и _ кредитом. У опхођењу био је симпатичан и љубазан. - Његова смрт произвела је у Риму општу жалост, цео му је Рим био на пратњи.

занимљиви су музичари у тренутцима инспирације.

Шопен 111 1809—17/Х 1849 „ђенијални песниг на клавиру“ био је врло осетљив спрам времена. Кад је небо ведро, и кад сунце сија, он је тада стварао дивне ватрене композиције, да је његов прпјатељ Роберт Шуман рекао: „Шопен је најсмелији и најславнији __ђеније нашега доба.“ А кад је у јесен небо било облачно, и кад се чује само шуштање лишћа што опада, тада је он компоновао своје меланхоличне ноктурне. Једног дана кад је киша непрестано падала, по· _ сети Шопена његова пријатељица и љубазница Жорж ____ Санд, и затече га где свира тек довршену композицију, ___један преалидијум.

»

НЕ Ах Боже — викну она — та то је тако жалосно, ; да човек умре.

У Дабоме — одговори уметник — сањао сам да ___лежим у мртвачком сандуку, па киша ромиња озго по _ поклопцу.

+ Једном опет неке бурне ноћи дође кући с бала,

његова уобразиља била је тако узбућена контрастом бјајнога бала и дивне узбуркане природе, да је одмах сео и компоновао ону величанствену А5-Чиг Полонезу, која је била веран представник тог двоструког расположења: у првом је делу сјај и бурно весеље, а после _ тога, као да се чује где долази гомила копљаника, а __у пустој степи, при ноћној непогоди, одлеже топот

па ЗоК

А ,

Мар и ' га. УАР