Godišnjica Nikole Čupića

у

= ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ

је тек како си дошао, остани још неколико дана! Сутра идемо у лов, а лов је врло занимљив призор,“ рече он и задржа ме. У јутру изнесоше топове на седамдесет кола и тако изађосмо из вароши Леградџика, праћени звуцима бубњева и труба, са 100.000 коњаника и пешака, наоружаних копљима и пушкама; ови не носе Франачки калпак), него зелени и црвени калпак с первазом.

Опис лова. Ишли смо пуних седам сати према нашој граници, на коме месту у гореспоменутом Киринтику има Зрињски један висок дворац. ') Кад се, стигавши онамо, заустависмо, поче жестоко пуцање из топова. Прво је ишла раја и ово море од људи стаде викати хај! хуј! а из топова су непрестано пуцали, на што се планинска дивљач скупи на место звано Киринти, и тако стиже у своју пропаст. Велики боже! У кошута, грдних као слон, изгледали су рогови као виљушке, а животиње по имену дивокозе и срне беху налик на Кастамунске“") брзе мазге. И дођоше медведи црвене длаке, који беху слични Багдадском лаву. Страховити, пакосни, дивљи вепрови су били већи од магарца, а дивокозе и овце изгледале су као јунад. Лисица, шакала, вукова, рисова и зечева дошло је толико, да би њихов број сам Бог могао знати. Људи су непрестано пуцали из топова, те се животиње, бежећи од грмљавине топова, скупише све на једном месту, што смо ја и краљ све из дворца посматрали.

Сада краљ рече: „Хајде, убијајте“, и онда људи, ушавши међу толике хиљаде животиња, сташе пустошити, но ипак вепрови и медведи растргоше скоро 500 људи. Е

„Ево га, овуда је прошао, тамо је отишао !< викали ву и одостраг у брдима направише ретку мрежу као за. рибе од Франачкога ужета, намазаног катраном, који су собом донели и тако животиње нису могле побећи. Вепрови п курјаци су од беснила толико растрзали животиње, које им дођоше на пут, да су све остале жи-

3) То би било негде око Новиграда, од Леграда право на југ, а Никола дрињски је ловио обично на Међумурју. У једном таком лову је и погинуо 18 нов. 1664. Распорио га је вепар у шуми од Чаковца, близу данашњег Дравског моста код Вараждина.

832) Вилајет у сев, делу мале Азије (стара Пафлагонија).