Godišnjica Nikole Čupića

76 ГОДИШЊИЦА

тако.) О овоме се не може довољно говорити.“ То рекавши ућути. Али се врло много тужио на војнике из Кањиже, Черника и Пожеге.“)

Сутра дан заједно с херцегом уседосмо на коње и, натоваривши наш пртљаг на кола, пођосмо у град Леградџик.

Град Леградџик.“) Овај град је обновио стари Зрињски 981 г. (1515), у оно време, када је султан Селим покорио Мисир. Ово је шестоугаона грађевина, на равници, поред које има дубок шанац. Са седам бедема, који су достојни Искендерских зидова, ") опалише из хиљаду топова у почаст Зрињскога, те се и земља и небо затресоше. Зидове пак украсише с црвеном пранкоја-чохом. На све бедеме, на лађарске греде приковаше весла, а на ова обесише заставе, које вреде 10,000 пијастара, и уопће град украсише и искитише на разне начине. Са свију црквених кула звонила су звона.. Цела је војска изашла да дочека бана и сви се дубоко клањали, као да се Богу моле. На путу је опијао човеку мозак мирис од тамјана, амбре и мошуса, који сагореваху у златним и сребрним судовима. Бан херцег је одсео у својој џалати у граду, а и нас сместише у једну палату, одакле отидосмо на весеље, које су приредили варошки прваци. Тамо је сваки добио таки ручак и толико вина, да ни један не остаде празан. Ови у Леградџику имају многе винограде и баште, а варош је врло напредна, лепа и чиста. Имају једанаест лепо украшених цркава, на чијим су кулама крстови од сухога злата. Неколико цркава покривено је оловом. У граду је један капетан са 7.000 војника. И овде у продавницама сведе жене и девојке с откривеним лицем и тргују.

Пошто сам овај град прегледао по својој вољи, заиштем одобрење од бана да ве могу удаљити. „Три дана

27) Из Хамера се често види да су на граници хришћани Турцима више наносили штете и пакости него ови њима, због чега су Турци више имали разлога тужити се на хришћане (Сравни писмо вел. везира Ибрахима ерцхерцогу Матији непосредно после освојења Кањиже. Наптег. Сезећ. Фев озтал. Кезсћез Резе, 1829. ТУ. 654—657).

28) Пожега у Славонији на Орљави. Главно место Пожешке жуп.

29) Леград сада на десној обали Драве али спада у Међумурје. Он је спрам ушћа Муре у Драву. 30) Легендарни зид Алекс. вел. против варвара на источном крају Кавказа

ттИча Е