Godišnjica Nikole Čupića

78 се ГОДИШЊИЦА вотиње дрхтале од страха. Медведи се пак скупише на једно место, сваки узе по један комад гранатог дрвета, те се усправише као људи и удараху вепрове и курјаке с моткама. Људи их поубијаше и тога дана одржаше такав лов, да у славу тога попише можда им хиљаду кола вина.

За тим се опет повратисмо у град Леградџик. Идућега дана добијем допуст од херцега да се могу удаљити. Осим тога добијем од њега за господина Мелекпашу једне кочије од стакла, постављене Франачком кадифом, заједно са шест коња, десет пари пушака, окованих златом, које имају карике за окретање, десет комада чохе с ројтама и педесет пари живописних, кратких немачких огртача, с первазом у боји, да таког нема ни у једној држави. Давши ми десет комада коже од јухта и десет комада немачких медвеђих кожа, предаде ми уз то и списак свих тих ствари. И десет мухамеданских заробљеника је ослободио, наоружао и свакога посадио на коња. „За пашину љубав пуштам их на слободу“ рекао је и предао свих десет људи мени. Мени пак поклонио је једну кесу новаца на пут, десет комада чохе и десет пари пушака. Пошто ми је предао писма за пашу, даде ми као пратњу 200 коњаника. Опростивши се од бана, кренемо на пут.

Прво смо ишли у југоисточном правцу и, прешавши границу, на обали реке Саве отпустисмо граничаре. Прешавши реку Саву на лађама, сретно стигнемо у варош Градишку.“) Одавде пошљем свога човека Бехкејском капетану с писмом ове садржине: „Чим примиш моје писмо, дођи нашем господину паши да се састанемо.“ Одавде, кренувши се према југоистоку, дођосмо у варошицу Жен,“) а одавде за четири сата стигосмо у велику варош Бању Луку, где сам отишао нашем господину паши, пољубио његову благословену руку и предао му поклоне од Зрињскога заједно с кочијама и списком. И десет ослобођених заробљеника пољубише паши руку. „Ево, рекох, сваки од ових провео је у ропству десет до двадесет година, а сад их је Зрињски пустио на слободу из пријатељства према

33) Босанска Градишка (Бербир).

31) Треба Трн који раније спомиње као касабу (варошицу), путујући од Бањб Луке у Градишку (Гласник Зем. Музеја ХХ.).