Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 19

моме господару.“ Паша ме од радости загрли и многе од поклона дао је својим агама, „Мој Евлија, Бог те је донео, али где је Бехкејски капетан #“ рече он. „ја, сиромах, извео сам га из ропства, разбио сам ланце и окове и посадивши га на добра коња наоружана, одевена у хаљине с первазом, пустио сам га на слободу. Али ја сам рекао у себи: непријатељска је ово земља; може бити да ће се кајати што су га пустили на слободу, за то одмах измолим од краља дозволу, рекавши, нека Бекхејски капетан иде куд му драго. Моја молба беше саслушана и Бехкејски капетан оде журно с хиљаду одабраних коњаника у Бехку.“") Сада сам му поручио из Градишке, те ће он сутра или прекосутра доћи овамо, да ти укаже своје поштовање.“ За тим је распитивао о стању, држави и уређењу код Зрињскога, а особито се распитивао за сваки град појединце, који сам ја видео, те смо о њима говорили.

Сутра дан стиже заиста Бехкејски капетан с поклоном од 10.000 пијастара. Како је он био краљев љубимац, паша му се јако обрадова и рече: „Капетане, тебе смо на заповест славног падишаха ослободили за 87,000 пијастара. Тебе зову на Порту због саветовања о државним и народним пословима. Мој Евлија, и ти се спремај. Ти си ишао да ослободиш капетана, ти си предао за њега новац и поклоне, ти си видео и упознао те државе. Иди дакле с мојим писмима и одговарај по свом знању Кеприли Мухамед-паши.'") Ја, сиромах, одговорим : „Господарево је да заповеда“ и стадох се спремати за пут.

Узмем собом писма пашина и писма, која стигоше од Будимскога Сиди Ахмед-паше,“) за тим писма капетана Исплета.““) Паша ми даде 9200 дуката, да на свакој станици сваком станичном надзорнику дам поклон. „Хајде, Евлија, рече, пожури, па макар се неколико дана намучио, само да што пре стигнеш, јер у овим писмима има врло важних ствари по државу.

85) Бихаћ. 86) Вел. везир Мухамед-паша Ћуприлија 1656—1661. 87) Будимски везир г. 1659—1660.

88) Исплет је Опљет, Тако су га Турци звали, али он никада није био Турски.