Godišnjica Nikole Čupića

ПРАТИ ДАРЕ" 5 Орук ре „је бу | ; ~ ~ о "и 14 Ко ј = . 4 О о 2 у: ка за ~ 2 ~ 5

: У и

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 85

4 "у село Бану. “) Бана значи топлу воду. Овај је град у доба Фати Мухамед-султана освојио од Срба Коџа Махмуд-паша.““) То је војводство у Видинском округу и каза с годишњим приходом од 150 акча. Има кеткуду, јаничар-сердара, градскога заповедника, педесет војника у граду и мутесиба. Град је ове казе на ивици једне велике планине. То је од камена зидан град на шиљастој и окомитој стени, који је временом био опустео, али га је Џелали Абазе-паша, када је био Будимски валија, оправио.“) Покривши куле даскама, сместио је у град довољну количину војника, топова и другог ратног прибора. Како се град диже на стрменитом вису, нема око њега рова. У граду има само неколико стражара, а остали војници станују доле у селу, које има четрдесет до педесет кућа. Од овога града на исток, иза брегова, на шест часова даљине, налази се град Ниш. Идући од града на запад око две хиљаде корака и прешавши преко једнога виса, “) уђосмо у варош Бању. То је варош која се простире на вису, а броји на две стотине кућа, даском покривених. Има четири махале и шест богомоља, између којих су две џамије покривене оловним кубетом. Свака махала има своје минаре, има даље два хана, два манастира, две мектебе и једну медресу. Има 54 продавнице и два купатила. Једно је од ових врло лепа грађевина с оловним кубетима, пливаоницом и собама за купање. Засебно је опет друго купатило, одређено нарочито за жене.) Вода је толико топла, да човек не може у њу ући док је прво не помеша с. хладном

87) Соко-Бања на левој страни Моравице. Била је у Видинском санџаку Видинског вилајета.

62) Мухамед-паша, вел. везир под Мухамедом Џ (1458—146% и 1472—-1478). Први истакнутији вел. везир. Отуда се и зове коџа (стари) који се предикат даје знатним људима.

65) Џелали („Бунтовник“) Абазе-паша, чувени противник Јаничарски. Одметнуо се 1623 (после убиства Османова) од централне власти, која је била у јаничарским рукама. Није никад био Будимски него је био босански валија а после тога. пошто је узалуд тежио да постане Будимски валија, дошао је за Видинског пашу.

6%) Мисли се ту на вис Превалац, источно од Бање, преко кога се пређе када се из Књажевца иде за Бању.

6) Евлија овде мисли на купатило ван Бање, на т. 3. Бањицу, на источној страни Бање, непосредно поред реке Бањице. И данас се верује да је ова вода нарочито за жене лековита.