Godišnjica Nikole Čupića

ДР" 4 - Р „дижу“ ЊЕ ОР У ЗРАКЕ ИЛА ан ИНе 3 пе и У у г ; р = 55 у

+ , 86 ГОДИШЊИЦА 4

водом. Лечи од ћелавости и губе. Ваздух је у вароши добар, воде су текуће, а има врло много винограда и башта. Бела со је у вароши врло кусна и љута. Становништво носи погранично одело. На ногама имају кожне ципеле, а главу покривају калпаком. То су верни, доброћудни и питоми људи.

Кренувши се одавде и идући пуних осам часова, преко планина, изађосмо на главни пут између Софије и Београда, те се заустависмо у паланци Радина.") Одавде је наш господар Ибрахим-паша с хиљаду ага копљаника п 670 хрватских сегбана отишао у Београд великом везиру. Ми остали с пртљагом, а тако исто и пашин кеткуда, хазнадар и друге аге, идући шест часова и прошавши поред града Перакен,"') стигосмо у Јагодину. Кренувши се одавде, уместо да за четири сата стигнемо у паланку Пајчина,“) стигосмо онамо тек после осам часова због грднога блата на путу. Ту су баш тада зидали један врло леп хан. Одатле смо ва шест часова стигли у Хасан-цашину паланну, а одатле у паланку Кулар.") Кренувши се одатле, дођосмо за четири часа у паланку Хисарџин,“) а одатле за четири часа у Београд.

Наше путовање у Унђурску') и Аламанију |.

У петак трећега дана месеца зилкаде 1073 године (8. јуна 1663) пређосмо код Београда реку Саву на дрвеном мосту, начињеном од педесет комада лађа. Ја сам, сиромах, ишао пешице и ширина реке износи потпуно четири стотине корака. Заједно с војницима прешао сам 4000 корака дуг мост, који је склопљен ив стотине хиљада греда преко савских баруштина и земунске равнице и који стоји у вези са горе помену-

66) Ражањ. 67) Параћин. 65) Баточина. 69) Колари. 79) Гроцка.

1) Угарска. Тај облик (унђурска) долази и данас у нар. песмама наших муслимана.

2) Аламанија, Немачка.