Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 87

тим мостом. На крају мочари подигосмо шаторе. Због куповања одлазио је сваки у Београд.

Опис града Земуна. Сазидао га је маџарски краљ Јанош.“). Год. 927 |1591), онога дана када освојише Београд, на заповест Соколи-паше“) Гази Хусрев-бег, босански паша“ с 500 јаничара и 1000 јигита отиде под град Земун, опседне га п почне га тући из топова. Када је градски капетан више отвора за пуцање узвикнуо: „Да изађемо!«“, погођен топом падне мртав, а правоверни уђоше у град и заузеше га. Лежи на земљишту сремског санџака. Својина је сремскога бега и има прихода 150 акча. Има заповедника, педесет војника, субашу и мутесиба. Град је на Дунавској обали, на брду, које се издиже над Дунавом, зидан, је на пет углова, али га је зуб времена опустошио. Варош је источно од града, лежи на равници на обали Дунавској, а један део вароши је само блато. Има четири стотине шиндром покривених сиромашних кућа. Има једну џамију, покривену оловом, шест мунарета, једну школу и један манастир. Чаршије нема. Становништво подмирује потребе у Београду и због близине иду тамо амо на чирник-чамцима. На гласу је фино, лако и свеже масло и кисело млеко. Један лонац кисела млека, тежак три оке, продају у Београду за један пенз (новац). Овде станују Београдске занатлије.

Кренувши се одавде стигосмо у село Којничу.) И ово је српско село на сремској равници. Све сремске кириџије станују у овом селу. Ово село лежи на равници, која оскудева водом, због чега је падишах платио раји надницу, те ископаше студенце и од лађарских греда начинише точкове с ваљком, довлачећи тако горе воду с ведрима. У старо време снабдевали су водом ову велику равницу канали за заливање. Тадашњи римски писци писали су: „Сремска равница је

За) Једно од Фантастичних имена, каква чешће сретамо код Евлије.

3) Мухамед Соколовић постао је вел. везир тек 1565. 1521 био је вел. везир Мухамед Пири-паша.

%) Хусрев-бег босански валија 1506—12. и 1521-—43. (Вазасте, Кга!ка приба п рго5јовЕ Возпе 1 Негс. 25. 27) Постао је по други пуг босански валија тек после освојења Београда. За време ударања на, Београд он је био Омедеревски санџак-бег. Он је заиста освојио Земун (11/У1 1521).

5) Треба можда Карлича—Карловчић, село у сремском Подлутју на сев. од Купинова. Туда је водила веза између Земуна и Митровице.