Godišnjica Nikole Čupića

90 ГОДИШЊИЦА

говоре босански, српски и бугарски. Одевени су у тесно и кратко одело, имају опанке и чакшире на копче. По гдекоји од њих је пратилац или слуга каквог поседника или имућног човека.

Ваздух и вода су пријатни, пољски су производи обилни. На гласу су бели хлеб и бели мед у саћу. Војска је задовољна с варошким становништвом и благосиља богаство вароши. Има прилично времена од како путујем по свету, али овако пријатне и гостољубиве људе нисам нигде видео.

Нарочити посао. Ова варош има на реци Сави на по две лађе смештене воденице. Ове воденице су предмети с врло чудноватим колом. Противну страну красе виногради и баште. На крају вароши има једно пространо место за молитву. Гореспоменути канали протицали су у старо доба на источној страни вароши. Сулејман-кан је одсео у овом вилајету у време сераскеријата Сали Хусејин-паше.'“) Непријатељ је једне ноћи на обали реке Саве узео уставе из канала, те сремска равница постаде слична мору. Многи од исламске војске утопише се, па чак и коњи, те је у табору било врло много штете. Идућега дана стиже помоћ од татарскога кана, те разбише непријатеља. После тога је Рустем-паша разрушио уставе, те Срем постаде оскудан водом. Међутим се и сада, ако се копа у дубину пет педаља, вода опет појављује.

Поклоничка месга. У малој чаршији, у гробљу Бајавид-бега, сахрањен је покојни мученик Гази Бајазидбег у једној лепој каменитој капели, с кубетом оловнога крова. У његовој џамији п лепој капели с кубетом читају читачи корана свете катеме. У доњој, чаршији, поред своје џамије а у једној малој капели с кубетом, погребен је Меми-паша. Тамо је ваиз Хазим. Алах нека им освети гробове !

Кренувши се из ове вароши приспесмо у паланку

13) Сулејман [ био је у овом крају 1521 (кад је код Шапца прешао у Срем и ишао према Београду), 1529 (приликом похода на Беч). и 1548 (кад је, полазећи на градове у Славонској Подравини, прошао и кроз Митровицу. Нашшег, За 711). Епизода која се овде спомиње није иначе позната. Биле су истина и 1529 и 1548 (нарочито ове) баш у доба кад је султан био овде силне кише, које су војсци много сметале, али се не спомињу та узнемиривања од стране хришћана и те вештачке поплаве.