Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 97

Има две капије: једна је широка капија, која гледа, на исток. Филибеи““) Мустафа-паша на унутрашњој страни ове источне капије дао је начинити један леп, велики бедем од набоја, који изгледа као Кахкаха бедем. Врх му је украсио баљемез-топовима. Друга капија је на јужној страни и води у спољашњу варош, и позната је под именом Чаршијска Капија. На своду од капије су обешени јеленски рогови. Врхови од зидова између обадве капије украшени су многобројним разноврсним оружјем, које чувају стражари. Иза ове капије је један велики шајка-топ, у који може стати човек.

Дрвене мостове испред ових капија, које воде преко шанчева, дижу на чекрк стражари сваке ноћи и причврсте за капије. Споменуте капије нису обложене гвожђем, него су склопљене од јабланових греда. У овом граду има 400 које већих које мањих кућа, виданих каменом и покривених шиндром. Има шест махала и шест богомоља.

Унутрашљи град. На северном углу овог средњега града, на обали реке Драве, на издвојењу, које је у вези са средњим градом, диже се овај лепи, четвороугаони град од цигаља, чврсто зидан, са четири куле као стубовима на сва четири угла. Кров високих кула, напуњених разном ратном опремом, свршује сеу шиљасто кубе од дасака. Над једном капијом, која се отвара на југ, свира сваке ноћи мусулманска војна музика Осим куће заповедника и оружнице нема других јавних зграда. Пред капијом је џамија Сулејмана-кана. На обали су Драве житнице, начињене од дасака. Пред житницама је велики простор за топове. Ту је један редак топ Сулејмана-кана“), дугачак 40 педаља, чија су гвоздена ђулад тешка 60 ока. Нека се од тих ђулади

употребљавају сада као мера у стоваришту брашна и _њима мере разне ствари.

Када је Сулејман-кан полазио у Аламанију да освоји

Беч“), понео је овака два топа, па је један топ пото-

36) Филибеи — из Филибе, Пловдина (Филипопоља).

37) Сулејман 1. Велики 1520—66. То ће бити онај топ што га помиње При елиј (Сеогатсео) 1626 и каже за њ да је грубо израђен, да има турски натпис и да је дуг 36 шака (раџи). Збагше ХУП 134. Помиње га и Браун.

38) Поход против Беча 1529.

ТОДИШЊИЦА ХХЛХ 7