Godišnjica Nikole Čupića

ОДСТУПАЊЕ АУСТРИЈСКО-СРПСКЕ ВОЈСКЕ 111

Бачку, на коју је био бацио око мађарски ђенерал, хитри и свирепи Мавре Џерцел, који бејаше на себе узео задаћу, да је у лету освоји па да отме Сентомаш и да удвојеном силом и заштићен бедемима града Ва-

"радина Форсира излазак преко Тисе, како би могао с

те стране обићи војску ђенерала Тодоровића. У исти мах требао је ђенерал Бем, очистивши Ердељ од аустријске војске под ђенералом Пухлером (она је доиста прешла на влашко земљиште) да обухвати нашу војску с истока и да је скупа с главном војском, која гањаше Тодоровића и с војском Перцеловом, која долажате са запада, опколи и смрви.

Истина је, мађарска војска продирала у Бачку и Банат са више страна и у више праваца. Изгледа, да је био план Кошутов, да најпре поништи српску војску, те да тако аустријској сили одузме главнога савезника и најјачу потпору. Мађарска је војска уз то била подмлађена, снажна и одушевљена, а при том напојена страховитом мржњом према рацким бунтовницима, којима у мађарском логору приписиваху све раније своје недаће и које уопште сматраху као главни узрок грађанском рату и положају, у који су дошли према Аустрији, а нарочито према династији, с којом се нису мислили тако љуто завађати.

У исти мах, кад је Гергеј на западу све више потискивао царску војску и када је доцније намеравао опсађивати будимски град, који се налажаше у рукама храброг царског ђенерала Хенција, а ђенерал Бем на крајњем истоку, у Ердељу, испред себе гонио војску ђенерала Пухлера, продираше Перцел из Баната у Бачку и хиташе ка Сентомашу, који је био слабо снабдевен с топовима и муницијом и у коме је посада била тако незнатна, да се је могло готово унапред знати да ће ова дотле најјача српска позиција у Бачкој морати подлећи мађарској сили.

За све то време Тодоровић није чинио ништа, да противника задржи у његову напредовању. Шта више, он је, подлегавши кобном утицају потпуковника Хердија, оставио Бачку њезиној судбини и само је гледао да се повуче натраг у Бечкерек, а отуда, ако је иоле