Godišnjica Nikole Čupića

ОДСТУПАЊЕ АУСТРИЈСКО-СРПСКЕ ВОЈСКЕ 199

одвише јасно проговарала освета за онај мој прекор ва време меленачке битке.

Стигавши у Томашевац нашао сам се у тако очајном расположењу, да сам с места наџисао оставку на чин царскога официра. Казао сам у њој на крају: Да се не би помислило да се уклањам онда, када се наша војска налази у незгодном положају и када се јавља, општа народна несрећа, то молим, да ми се као народном мајору одреди какав положај на другом ком ратишту, на коме ћу истрајати све до свршетка рата.

Ово писмо предам после подне својој претпостављеној војној власти.

За сутрадан 90. априла бејаше заказан ратни савет, за који добих нарочити позив са својеручним позивом ђенерала Тодоровића.

Одем на уречено време у савет. Присутни су били: ђенерал Тодоровић, као председник, потпуковник Херди као управитељ ђенералштаба, пуковник Билек, потпуковник Оцверек, мајор Ширндинг (командант уланске дивизије), мајор Филип Шарић, мајор Павелић, корпусни ађутант мајор Јанош и капетан Тодор Лазић. Пуковник Пуфер није био присутан, јер је пре тога одјахао у околину да прегледа наше предстраже.

Први узе реч потпуковник Херди.

— Ердељ је — говораше он — за цара изгубљен. Царска војска, којом заповеда ђенерал Пухлер, прешла је из Ердеља на румунско земљиште. Мађарски ђенерал Бем упутио се с војском из Ердеља у Банат. Он се налази иза наших леђа. Ми се у Банату не можемо више држати, него морамо прелазити преко Дунава. Врховна команда, господо моја. ево вам подноси на решавање питање: у ком правцу да се повлачимо, на ком месту да пређемо преко Дунава% Да ли је боље да идемо на Панчево, па отуда даље, или на Опаво, па отуда да се упутимо у Срем код Сурдука% Истина је да би најбоље било да одступамо преко Перлеза у Тител. У овом случају послужила би нам позиција код Перлеза као мостобран. У тој цељи издала је врховна команда капетану Стефановићу заповест да око Перлеза, подигне нужна утврђења. Но он нам ево јавља, да народ неће да иде на рад, сем ако би се употребила војна сила. Народ из онога краја налази се у бегству.

ГОДИШЊИЦА ХХЛХ 9