Godišnjica Nikole Čupića

СИТНИЈИ ПРИЛОЗИ ИСПИТИВАЊУ СРП. НАР. ПЕСАМА 153

Бранковића, па се на стр. 92. казује, како је Ђурђе у посланство, које ће се старатп о преносу светитељеву, одредпо и „мужа благородна и богољубива Стефана,“ Тиме нам се казује, да се један од најзнатнијих великаша деспотових звао Стефан, а и песма нам казује то псто са додатком да је он имао и сина Стојана.

Наведене врсте потврђују, дакле, биће једног лица и попуњују једву лепу народну песму тамо, где је недостатак био толико видан.

П

Јован Новаковић.

У варијанту песме о зидању Раванице, у другој књизи Вуковој, набрајају се личности за Лазаревом трпезом, па ту видимо:

До Стевана Кучаинца Јова.

У мало раније поменутој џесми о смрти војводе Каице налази се међу Ђурђевим великашима и тај војвода :

Па до њега Јовицу Ресавца, Кучајинска бојна копљеника, Од Ресаве лепе воде ладне.

Ко“ је ваг: ;

Колико ми је познато, о њему нема засебних песама, а ни историји пије позната лпчност његова. Могло би, дакле, бити да је његово име песма упамтила а историја не прибележила, и ако је некада, можда у доба када га песма п помиње, живео и радио.

Може ли се тако узети 7

У сачуваном и ако позном одломку поменика благовештенскога манастира у Жедрелу на Млави, који ће бити посебпо оппсан и објављен, помиње се и Јован Новаковић, војвода и господин Кучајне.

Према, томе је народна песма добро упамтила једнога великаша онога доба када су чињени последњи напори да се сачувају последњи остаци некадашње