Godišnjica Nikole Čupića

154 ГОДИШЊИЦА

државне снаге српске. Да ли та личност припада Лазареву или Бурђеву времену, не може се само по једном таком запису одређено казати. И у једном у друго доба Браничево је било поље рада ондашњих наших државника. |

Овом приликом да поменемо како је народна поезија упамтила једна а историја друга лица из овог знаменитог периода наше прошлости. Једно памћење обично не пориче оно друго, али се не може узети ни да се она узајамно допуњују. Док песма, на пример, ређа низ сјајних имена косовских војвода, историјске забелешке помињу тек по некога; док летописи помињу Лазареве војводе Црепа и Витомира, дотле песма пева о другима а о овој двојици ћути.

Тако је, врло вероватно, било и с личностима из доцнијега доба, Ђурђева. Пример је, било за једно било за друго време, у помену Јована Новаковића, „кучајинска бојна копљеника«“.

У сваком, пак, случају — списку оних лица које песма помиње а историјска грађа потврђује ваља додати и име овога старога велможе.

Ш Смрт Рада Неимара.

Данас се већ добро зна да је песмин Раде Неимар — протомајстор Радич Боровић, који је зидао Љубостињу па, вероватно, и ранију Раваницу, по којој га је песма и упамтила. Али има још једна, до данас необјављена, народна песма у којој се, на друкчији начин, пева о Раду Неимару. Та је песмица по све рудиментарних особина. |

Избегавајући на овоме месту сваку реч која би могла изазвати полемику с оном страном којој се чини неоснованим моје мишљење о поетским рудиментима нашим, морам казати само нешто мало ради потврде коју даје и поменута народна песмица.

У неколиким својим расправама, објављеним у Гласу С. К. Академије или у Кади јигоз]. АКадепцје