Godišnjica Nikole Čupića

182 - ГОДИШЊИЦА

покрао је Морачанима цркву; ови, љути, освете се ва то двојици дечанских калуђера, који су туда просили. Кад су се они потужили Владици и он наредио, да самовласници врате све, што је отето, а главаре позвао на Цетиње, ови се поплаше и побегну у Морачу. Тај догађај преувеличао је дописник Озветр. Па т., и отуда се испреле све доцније вести.

Тих. дана је и болест Владичина почела бивати озбиљнија. У допису из Дубровника, 3. апр. (бр. 48. Срб. Нов.) јавља А. С., да је у Морачи „све тихо и мирно, само што је на жалост опет владика болестан.“ Како на Цетињу није било лекара, дошао је Његош у Котор, по свој прилици крајем марта, јер дописник вели, да уима неколико дана“, како је у Котору. Још се додаје, да је и у Котору, због много света, „нездрав воздух“, те ће Владика, вероватно, отићи у Дубровник. Док је био у Боки, бавио се на Прчању, где се користио морским купалиштем. За болест се његову помиње, да „није тако опасна, како се из прва говорило«, и да се опажа корак на боље. Лечио га је Др. Петар Маринковић, „којега способност на далеко је чувена“ |Срб. Нов. бр. 49.

Написавши тестаменат (20. маја), остао је овде још недељу дана, па како опорављање није ишло брзо, морао је ићи у Италију. Пошао је 27. маја. Испраћај је (према допису Ћ. С. у 72. бр. Срб. Нов.) био врло тужан. „Стекши се ту наш славни народ с каквом се тугом и жалости од милог свог господара растао и уз високе клисуре кући враћао, хо сведоком био није, себи лако уобразити не може.“ А дописник Шумадиннке (бр. 24. напомиње, да Владика намерава остати до августа и да је место себе оставио брата и братучеда, ЂБорђију Петр. Његоша.

Чим је Владика стигао у Трст (31. маја), јављено је о њему и Шумадинци и Срб. Новинама. Дописник Шумадинке пише том приликом о т.зв. „Душанову крсту“ и описује ту „старину“' (бр. 27.), а у Срб. Нов. (бр. 66.) јавља се, да ће Владика у Италију, где ће се два месеца задржавати. С њиме су секретар Милаковић, Стеван

1) Дошис у целини у Х1Х Годишњици („Ка биографији П. П. Његоша, од А. Гавриловића).