Godišnjica Nikole Čupića

> пси па О ДЕ, Ел пат ни ИЕ б у 4 г , = у иа У Р С 5 #75 у. “ ње

928 ГОДИШЊИЦА

школа која је са сувереним презирањем гледала на књижевности „трулога Запада“, истицала народну поезију као алфу и омегу сваке поезије, тражила да се уметничка поезија развије само у оквиру и на основу народне поезије, изнад свега истицала „божанствену страст“ и ишла за сасвим личним и тренутним осећањем. Према тим особинама природно је да је та школа обделовала епску поезију више но ико и пре и после ђе.

Али писци Школе „Објективне Лирике«“, са својим „мирним чувством«“ и „равновјесијем“, стављањем својих осећања и емоције под контролу једног апстрактног разума, остајали су само у најопштијим безличним осећањима, често у разумној и сувој стихованој прози, и њихова објективна лирика, без ичега интимнога није имала ништа од лирике. Песници школе „објективне лирике“ били су мирни и сталожени духови, људи који су заузимали високе положаје у друштвеној јерархији, чувени адвокати и законописци као Јован Хаџић, начелници одељка као Јован Ст. Поповић, политичке вође као Јован Суботић, професори као Ђорђе Малетић, протојереји као Васа Живковић, влађике као Никанор Грујић, док су романтичари били деобуздане и неуравнотежне природе, често недоучени наци као Бранко Радичевић и Ђура Јакшић, авантуристи и хајдучки другови као Јоксим Новић Оточанин, или вечите скитнице од места до места као Змај Јован Јовановић и Лаза Костић. И зато што су то били људи које је социјални положај гонио на уздржљивост и стевану озбиљност, зато што пишу у зрелим годинама, не ради олакшања својој души и ради изражавања свога Ја, но да поуче и посаветују, зато и цела њихова поезија има карактер неке укочене, готово тужне озбиљности. Јован Ст. Поповић је то лепо изразио у песми Моја Тежња, испеваној 1855 године:

Док младост цвета, мисли нам траже Игри и глуми се дат,

Мој цвет већ прође, и озбиља каже, Ствари озбиљски искат'

Утицај Школе „Објективне Лирике« једно време је био врло велики. Готово сви песници који су почели певати у добу око 1840 били су више мање у