Godišnjica Nikole Čupića

„ОДО пиљде - тадноиј. и ~ и. 5 7 ; пе а ЊЕ К У

94) ГОДИШЊИЦА

пет државних завода (год. 1898), са 60 наставника, и 350 ђака. За слепу децу има два државна и један приватан завод, с 20 учитеља и 150 ученика; за децу слабоумну (идијотеј има три државна завода, с 2450 деце и 67 учитеља. >.

За спрему учитеља постоје у Норвешкој 10 учитељ. школа (семинарија), од којих је 6 државних, а 4 приватне. У државним је учење бесплатно, али држава, да би подстакла приватна предузећа, даје многа благодејања ученицима приватних школа. Курс у тим школама траје три године. Учитељи се постављају по сведочанству о испиту који полажу пред нарочитом комисијом. Плата им је по селима, просечно, 780 круна, а по градовима најмања је плата учитељима 800 а највећа 4200 круна, а учитељицама — које су много мање плаћене — 600 до 1550 круна. У тим сумама срачуњени су и додатци на храну (по селима) и по-. вишице. По селима велики број учитеља (њих 2000 у 1895 г.) имају удобне станове и земљиште за башту и исхрану две краве. Држава даје пензије учитељима и њиховим удовицама, а ошштине, махом, одређују издржавање својим престарелим или оболелим наставницима. Држава још издаје годишње око 20.000 дин. учитељима на путовања, а и по гдекоје општине указују им помоћи за то.

Средњошколска настава уређена је данас у Норвешкој законом од јула 1896 год. Средња школа се састоји (као што је било и пре тог закона) из ниже гимназије (средње школеј, и гимназије. Прва траје четири а друга три године. Задатак је тих школа каону другим земљама, у погледу научног образовања; само што се у Норвешкој полаже још специјално на васпитање и одгајивање карактерности код ђака, јер се у закону вели: „средња школа и гимназија морају заједно радити на хришћанском и моралном васпитању ученика; њихова је заједничка дужност да од својих ученика начине, у погледу физичком и моралном, грађане научене и способне.“ У нашим се гимназијама на васпштавање не полаже много. У нижој гимназији се уче ови предмети: религија, норвешки језик, немачки или енглески, историја, природне науке, аритметика и математика, краснопис, цртање, ручни ра-