Godišnjica Nikole Čupića

< РА А ИН РАДА а 25 6 ЕЈ ~

56 ГОДИШЊИЦА.

врло богата, а из Ердеља долази неколико хиљада лађа, које доносе и односе храну. Има седам основних школа. Пошто је ово погранична варош, њени синови сви желе ићи у пљачку. Има три манастира: изван града на темишварском путу је манастир Јагмур-бабе, који је са све четири стране опкољен баштом, сличном Иремском Врту""). Ово је велики Бекташки манастир, у коме живе чисти, невини, правоверни, учени и побожни дервиши.

Средњи град. Средњи град, који лежи на јужној страни великога града, јесте петоугаони, врло јак град са чврстим бедемима. Обим града је од прилике пет хиљада и осамдесет стопа. Пошто сам ја сиромах становао у граду, израчунао сам на стопе а не на кораке. Има зид од јакога набоја, висок педесет стопа. Град није од камена, него је цео начињен од дрвета и јакога плетера. Има ванредно лепе и чудновате шанчеве, кроз које тече река Мориш; у тим шанчевима хватају рибари разне рибе. Има само једну капију, која гледа на исток. Има леп покретан мост. Око градског зида има свега пет бедема, а на овима петнаест баљемезтопова. Сваки од њих тежак је двадесет ока, велики је седам педаља и израђен уметнички. У овом средњем граду имају стан 150 војника. Има осим тога једно засебно поље, на коме сваке вечери свира војничка музика.

Нови град. То је леп каменити град с две куле, у чијим шанчевима протиче вода. Има један покретан мост и једну јаку капију. Иза ове капије је Сиџинтамница, дубока као пакао“'). Градске робове доводе овамо сваке ноћи и затварају; у јутру их опет пуштају, те их употребљавају за разноврсну службу. У граду не станује нико осим заповедника, имама и мујезина, јер се благајница, оружница и слагалишта налазе овде. Овај град лежи на висоравни, при подножју брежуљка Варова, који је засађен липовским виноградима. С овога брега не може се никаква особита штета нанети граду, јер се тај високи брег диже на противној страни града, али крај свега тога није ово место са свим сигурно. 79) Диван врт у Арабији у источњачким скаскама.

80) Сиџин по мусулманском веровању најдубљи део џакла.