Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 57

Производња и знаменитости, одело и обичаји. Праве кајише сличне памуку и сваки кајиш намажу уљем и мотају ваљкасто клупче. Сви граничари праве од овога коњску опрему и узде за коње. Праве и чоху, коју зову шајак. Становници су сви Потуру. Они као и остали граничари носе кратко и мало тесно одело. По оној пословици да је кратко одело најбоље, носе чохано одело до колена, огрћу доламу или чохану или кожну, а на рукаве и прса пришивају сребрна пуцета. Око струка имају свилен појас. Мало потешње чакшире праве од чохе или беле коже. На глави истина не носе турбан, него сви имају црвене или зелене чохане калпаке с первазом, који имају као украс крило од сокола. Сви су борци за веру. Веома воле научнике и странце и дају им поклоне и милостињу. Жене им никада не излазе из куће, док их не изнесу мртве. У овом погледу су и сувише ревносни и пажљиви, али је и то истина, да је паметно у ово доба тако чинити.

Језик. Говоре потурџе и маџарски. Маџарски зато знају, што су у везама с Ердељем и што непрестано тргују с Маџарима“').

Река Мориш, која протиче кроз варош, долази из Ердељских планина: Колчата, Елине и Деве, улива се прво у Тису па с њоме заједно у Дунав.

Поклоничка места мученицима. Гроб Улама-паше. Он је био један од везира Сулејмана Кана и умро је мученичком смрћу у једној великој битци. Пошто је проклети Тирк Феранз“), градски заповедник, примио од Улама-паше град под уговором, и пошто је Уламапаша изишао из града, пође овај за њим, те стигавши га, потуче на превари Улама-пашу с целом војском“. У близини овог светлог гроба је заједнички гроб хиљаду и једног мученика. На Темишварском је путу гроб Јагмур-бабе, који почива у свом. манастиру. С оне стране реке Мориша је на Муратову Брежуљку поклоничко место Липовским мученицима. Побожни људи видели су на овом месту неколико пута сјај божанске 51) Потурима називали су Маџаре муслимане.

52) Приликом освајења Липове из турских руку под крај 1551 одликовао се јунаштвом не Ференц Терек него Јован (Јапоз), син Валентина Терека (Наштег, ор. си. П. 216).

85) Упор. 25 нап.