Godišnjica Nikole Čupića

58 ГОДИШЊИЦА

светлости. Споменућемо за тим гроб ШеФир Мухамедефендије, индијскога шеика. Он је био из хиндостанске вароши Агре, и дошавши у ову варош био је побожни поседник зијамета и борац за веру. На послетку је испио чашу мучеништва п сада почива на вису града Липове. Хиндостански путници и сви погранични становници посећују његов гроб.

Пошто посетисмо гроб ових славних личности, опростисмо се од свих наших пријатеља, те ушавши у лађе под градом Липовом, пређосмо Мориш и дођосмо у паланку Радну, која лежи на другој страни ове велике реке.

Паланка Радна"). Некада је овде на реци био гвоздени мост. Ову варош подигао је Улама-паша мученик, а сада је скоро са свим опустела. У граду има двадесет хришћанских кућа, заповедник и двадесет војника мартолоза. Пре је било овде гробље за цео град Липову, а сада је код саме Липове. Кренувши се одавде ишли смо поред реке Мориша у источном правцу па стигосмо у град Вефраш“).

Град Вефраш. Ово је тврђава од камена, диже се на високом брежуљку, на Раднанској страни, на реци Моришу. Сад је ово приватно имање Липовскога бега — субаштво. Има заповедника и седамдесет војника. Има свега три стотине лепих кућа. Има много винограда и вртова.

Одатле, идући шест сати на више поред реке Мориша, приспесмо у град Вардију"'). И ово је четвороугаона, дугуљаста јака паланка, на обали Мориша а на високом брежуљку. Спада под заповедништво града Липове. Има сто педесет кућа, заповедника и седамдесет војника. На средини овог града има једна тврдо зидана кула, у којој станује заповедник. У њој је и цео ратни материјал. Ова два града немају чаршије, али имају многе винограде. У овим градовима по савету нашега пријатеља, Фачетскога Али-паше, узесмо од познатих војника петорицу. За тим, путујући три

81) Упор. 67 нап. 85) Биће негде око Брзаве на пола пута. од Радне до Варадије. 86 Варадија на Моришу (мађ. Тб6 Уагад).