Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 59

сата поред обале реке Мориша и прешавши брда и долине дођосмо у град Илиџа“) на уласку у Ердељ.

Град Илиџа. У старо доба сазидао је овај град краљ по имену Стеван Бетлен"“"). Сад је у њему заповедник од стране ердељског краља Семаре. То је леп петоугаони град, зидан од камена, на обали Мориша и на високом брегу. Пошто је овде почетак ердељске границе, има у њему хиљада све по избор војника. У чаршији су гостионице, у пристаништу стоваришта и велике цркве.

Од градскога капетана добили смо спроводна писма и вође, те наново пођосмо у источном правцу поред реке Мориша. Преваливши преко стрменитих висова, стигосмо у град Деву.

Град Дева. Овај град припада ердељском краљу Јовану Кемењу“'), али у њему има пет хиљада војника немачкога цара. У осталом ово је наследно имање жене краља Барчаја“). Град лежи на обали реке Мориша на високој стени, која се диже под небо. Ово је стрменит и јак град, који сени с једне стране не може поткопати лагумима, нити га је друкчије могуће освојити него једино опсадом, те на тај начин глађу приморати становништво на предају. Оно истина да с друге стране реке Мориша има узвишења, али и с те стране нема никакве опасности. То је петоугаони град над чијим зидовима, на Форму бршљана, и на бедемима стоје поређани високи баљемез-топови, који изгледају као бодљикави јазавац. Свај град је сличан граду Вану у Турској“'). У Ердељу нема више овако високих и јаких градова; као да је свемогући створио овај град, све

87) Иље на Моришу, у ХУП веку својина породице Бетлен. У њему се родио ердељски кнез Гаврило Бетлен (1613—1629).

88) Стеван Бетлен, млађи брат Гаврилов. Није био ердељски кнез, него жупан Мармарошке и Хуњадске жупаније. Умрог. 1648.

89) После погибије кнеза Ђорђа П Ракоција код Ђалу у мају 1660 изабрала је она партија, која није хтела да призна турскога намет-кнеза Барчаја, за наследника Ракоцијева његова војсковођу Јована Кемења, настављајући тако Ракоцијеву политику еманциповања од Турака и чвршћег наслањања на цара Леополда 1. Кемењ је погинуо у борби с Турцима 23 јануара код Нађ Селеша (521асу1, ор. си. 302).

%) Наредбом Турака изабран је од ердељских сталежа Акош Барчаји 14 сешт. 1658 за ердељског кнеза на место Ђорђа П Ракоција, који је због тежње за независношћу пао у немилост код Порте.

9) У Малој Азији на персијској граници.