Godišnjica Nikole Čupića

60 ГОДИШЊИЦА куће су зидане као град и различне су боје; изгледају као палате са сјајним крововима. Прозори им гледају на реку Мориш и један другог покрива. И доње подграђе на реци Моришу је врло лепо и уређено, те очарава својом лепотом. Лепоти града доприносе неколико красних цркава. Има хиљаду лепих кућа. Има 500 разноврсних дућана. Има врло много гостионица. То је варош с великим пристаништем. Овамо преко године долази до хиљаду лађа из дунавског Београда, Срема, Смедерева и Будима да купе од овдашњих становника, неколико хиљада ока камените соли. Одатле се пуштају доле према Липови, па даље реком Тисом на Дунав, доносећи со у дунавска пристаништа. Ова је со веома кусна и позната је под именом ердељске соли.

У овом граду давао је капетан у нашу част велику гозбу и дао је у знак весеља испалити педесет баљемез-топова. Онда је наш друг Фачетски Али-паша замолио капетана да пусти на слободу једног његовог заробљеног рођака, и капетан му испуни жељу. Да би нам учинио радост, поклонио је капетан ослобођеном Лафизаде једно одело и једног војничког коња, чиме нас је веома обрадовао. Вративши се натраг, стигосмо опет у Вардију а одатле, путујући кроз планине према западу, стигосмо у град Шољмош.

Град Шољмош““). На земљишту Липовског санџака, на обали реке Мориша, диже се на високој стени до неба узан, висок град. Има заповедника, војску, топова и оружја. Има једну капију, која је нешто окренута према западу, тридесет кућа и дубок шанац, као град усечен у стену. У граду има мала џамија Сулејмана кана, у коју може стати само десет људи. 959 (1552) заузео је овај град по заповести Сулејмана кана подвезир Ахмед-паша, Прави град је подигао краљ Теблеш Гор''. У граду има један дубок бунар, који је ископан у стени. Он је тако чист и округао као да га је ферхадски““) мајстор длетом резао, да се човек задиви гледајући га. Овај је бунар тако велики да му је

92) Упор. 7 нап.

95) Гаврило Бетлен, ердељски кнез 1613—1629.

97) Ферхад је прослављени јунак источњачких прича који је, да испуни

. ~ ут жељу своје љубазнице Ширин, грдне стене просецао и рушио. У пренесеном значењу Ферхадски значи мајстор као Ферхад, дакле вештак у сечењу камена.