Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 61

вода и ако лежи на подножју високога брда, ипак три хвата дубока и хладна као лед.

Пошто смо и овај град прегледали, узесмо седам храбрих другова и идући седам часова у северном правцу по обалама мочари, дођосмо у град Лагош.

Град Лагош““). Сазидао га је краљ по имену Лагош. Овај град је освојио 959 г. (1552) за време Сулејмана капа подвезир Ахмед-паша и растерао становништво““). Сада лежи на граници земљишта Јеновскога санџаката. Над црвеном до неба високом стеном диже се мали тврди, живописни град, као гнездо од сокола. На западној страни овог високог града види се на три конака река Дунав) и град Ђула, а на северу град Јенова. Овај град је опседао непријатељ неколико пута са све четири стране и био је у рукама непријатеља пуних шездесет година, али се ипак није могао ослободити од нападаја мусулманских бораца. У граду има шездесет кућа, једна џамија, једна житница, а других зграда нема. Има једну једину капију, која, гледа на исток. Нема ни чаршије ни имарета. Пред капијом града Лагоша су гробови мученика.

Одавде, идући северно четири часа кров долину Са-Џигер'“, стигосмо у град Јенову (Јанову).

Град Јенова. Сазидао га је маџарски граљ по имену Јанован, који је био врло поштован и учен, и хришћански народи читају његову историју, која заслужује пажње"). Погранични становници називају овај град Јаниова. Заузео га је г. 959 (1552) подвезир Ахмед-паша, па онда су га освојили ердељски хришћани и у њему се настанили. Напослетку на заповест султана Мухамеда, сина Ибрахим-кана, освојио га је Кеприли Мухамед-паша'""). Има овај акростих: „Јенова опет дође под власт куће Османа 1061 г. (1651)«'00),

9) Упор. 66 нал.

96) Упор. 42 нап.

97) Овде свакако Дунав погрешно место Тисе.

98) Чигер поток преко кога се пређе на путу Вилагош—Јенова. 99) Фантастично име, изведено из имена града.

100) Јенова је капитулирала 2 септ. 1658 пред Будимским везиром Кенаном и Силистријским Кадр-пашом. Мухамед-паша Ћуприлија био је тада вел. везир пи главни командант војске, која је оперисала у јужној Угарској и Ердељу.

1004) Погрешно, јер. су Турци Јенову освојили 1658.