Godišnjica Nikole Čupića

“ Мр 7. ф'""75 и У

62 ГОДИШЊИЦА

Сада је издана наредба да буде столица темиш-.

варскога паше. Пре седамдесет година стајао је овај санџак под влашћу везира. Када је Кеприли Мухамедпаша овај град заузео, побунио се у то време у Анатолији Хасан-паша, те стиже пљачкајући и пустошећи све до Брусе. Зато Кеприли-паша, још док беше под градом, доби ово писмо од султана: „Драги везире! Све да ми и ердељског краља доведеш везаног и окованог, неће ми бити мило, него пожури у столицу моје државе и крећи против бунтовника Хасан-паше«“. На то рече мудри паша; „Врло радо“, врати се натраг, задовољивши се освојењем Јенове'"'). Кеприлипаша, изгледа, да је имао чврсту намеру, да с оном огромном војском осим Јенове освоји још и градове: Варад'""), Секељхид'"“), Шарбатак'“) Сакмар'), Ечетвар'“), Кусвар'“') и Каша'““),

Хвала нека је Богу! Од тога доба остаде град Јенова у мусулманским рукама и постаде велика варош. Алах нека је чува!

Ово је царски посед али дан паши. Трговци и поседници зијамета су уписани у Темишварски вилајет. Сада, после освојења, има овај округ 500 акча прихода. Има градског заповедника, јаничар-оду, касек-агу, спахи-кеткуду, једнога ода оклопника (џебеџију), једнога ода тобџију, агу спољашњега града, његова главног помоћника, потпомоћника, урјан-агу, бешли-агу, мартолоз-агу, добровољачког агу, свега десет ага. Има 8000 војника и градску стражу.

Облик града Јенове. То.је четвороугаони град на обали реке Кереша. Има малене камените бедеме, и

10) Мисли се овде на побуну Абаза Хасана у Малој Азији (Наштег, ор. св. ПТ. 396899).

102) Вел. Варад на брзом Керешу.

15) У Бихарској жуп. сев. ист. од Вел. Варада. 109) Шарошпатак сев. ист. од Токаја.

105) Сатмар на реци Самошу.

106) Ечед (Есзед) у Сатмарској жуп.

107) Хуст у Мармаршкој жуп.

108) Кашава на сев. од Токаја. Сва та места, која су сем Кашаве припадала ердељској кнежевини, леже на ивици мађарске низине.

“ЧРА

%.