Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 63

сваки од њих је налик на Јеџуџ-баријеру'""). У сваки

може стати до хиљаду људи; на сваком бедему има 10 комада баљемез-топова. Има једну капију која гледа на југ, чиј кључ чува јаничар-ага, који станује у граду. У шанчевима тече река Кереш. Иза капије је џамија султана Мухамед-кана' "). Крај џамије има једна дрвена сахат-кула и једна сувача. Иза овога града је нови град. То је леп мали градић, у коме осим ода-јаничара нема никога. На четири угла овога града су четири јаке куле с крововима од дасака, а зидови кула широки су двадесет стопа. Овај унутрашњи град има капију, која гледа на запад. И око овог града су шанчеви пуни воде.

Подграђе Јенове. Река Кереш протиче кроз њега. С десне и леве стране реке је велика варош, чиј је облик сличан тулу, те се као лук простире по земљи. Обим му је од прилике 1800 корака. Паланка је сада у напону развоја. Има свега осам јаких бедема и три капије, и то: Темишварска капија на југу, Њулска капија на западу, Варадска капија на истоку. Све су капије дрвене. И шанац око подграђа пун је воде из реке Кереша. Окупљено је било на десет хиљада раје, те су ископали нов шанац. У овом подграђу је врло лепа џамија, Кеприли-Мухамеда, кров јој је од црепа, минаре од цигаља и врло је пространа. У чаршији је такође уметнички израђена џамија Хасеки Осман-аге ; има кров од црепа а минаре од дасака. Над капијом има акростих. Џамија је СуФи Кенан-паше такође црепом покривена с минаретом од дасака'''). У њеној је близини, код споменутог моста, џамија Кеприлизаде Фазил Ахмет-паше''%, Осим ових има још и неколико минарета. У овој напредној вароши има свега 800, које већих које мањих кућа, покривених црепом и с врто-

109) Јеџуџ митски дивљи народ против чијих је инвазија Александар Велики по причи подигао у Кавказу зид, који Евлија често помиње под разним именима. Обично се спомиње заједно с још једним таким народом (Јеџуџ и Меџуџ — Гог и Магог Светог Писма и средњовековних прича).

10) Султан Мухамед ГУ (1648—1687). по) Мисли се ту на освојача Јенове, Будимскога. везира Кенана.

12) Ахмед Ћуприлдић, син вел, везира Мухамеда Ћуприлије. Постао вел. везир после смрти оца у новембру 1661. Ратује с Леополдом Т 1663 и 1664 у Угарској, осваја од Млечића Крету у септ. 1669. Умро 1676.