Godišnjica Nikole Čupića

= "7" ој ба 7 ДР 2171 ер '' И “ ~ Јв 1Е

64 ГОДИШЊИЦА

вима. Варош је сада у развитку. Река Кереш тече баш кроз средину вароши те људи са сваког прозора и балкона хватају разну рибу. У околини је велики број вртова и ружичњака. Множина вртова и њихов облик не могу се описати. Од свих кућа најлепша је пашина палата поред Ђулске капије. Све зграде су црепом покривене и све су лепо украшене. Оне имају терасе, купатило и много горњих и доњих собица. Сви прозори и балкони ових зграда гледају на реку Кереш. Свака палата има чамац и чунић за доношење хране. Сваки седне са својим пријатељима у чамац, те иде у околне винограде и баште, које леже преко од њихових кућа и тамо се веселе и разонођавају. Свугде по виноградима чује се тужна песма славујева, која испуњава, њихову душу, те тону у заносу и уживању. У оближњим гајевима од мириса ружа, јасмина и разних саса разведри се човеку мозак. На речној обали свугде су посађене воћке и небројени витки кипариси, који осенчавају реку Кереш и чине аџемску хладовину, где под хладовитим дрвећем народ целога вилајета седи у гомилама, те ужива лепо годишње доба. Пошто је ова варош нова тековина, дао је досадашњи заповедник становништву олакшице и повластице, па се тако ова варош с дана у дан развија и раја долази овамо чак и из других округа и вароши. До сада има само једно купатило. Поред дрвенога моста на реци Керешу Кеприлизаде Ахмет-паша је сазидао једну лепу велику гостионицу, покривену црепом. Има свега 200 продавница а имарета нема. Ово је врло, врло богата варош; раја су Ердељци и Власи, војници су потури који као Темишварске и Липовске чете носе граничарско одело.

Пошто прегледасмо Јенову, опростисмо се од кајмакама и других отмених људи, те, идући у северном правцу с нашим друговима кроз шуме, дођосмо у паланку Фекете Батор.

Паланка Фекете Батор. Прво је ово била велика, црква. Напослетку је брат Сијавус-паше''-), Сари Хусејин-паша, сазидао изнова град, који има једног заповедника и 150 градских војника; сазидао је 150 кућа,

13) Мисли се ту на Абаза Сијавус-пашу, који је кратко време био вел. везиром у г. 1651.