Godišnjica Nikole Čupića

| Му а Ут 3 4 фина и Уна . и ; И [--- 4Р "ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ | 65 ва становање и унапредио их. Цркву је претворио у џамију султана Мухамед-кана и обоје пријавио на Порти. За сада је ово место Џан-куртаран,'') које служи као прибежиште између Варада и Јенове. Око града тече река Кереш, а дрвета са четири стране чине врло велику хладовину.

На овом страховитом месту, на обали реке Кереша, настанио се главни сердар, господин Кесе Али-паша, с огромном војском у неколико хиљада шатора и истурио страже на све четири стране. Овде је чекао на долазак татарскога кана и осталих османских чета. Ја сам, сиромах, одмах на овом месту отишао у високи, сјајни шатор главнога сердара, господина Али-паше, и пао сам ничице у прашину крај његових ногу, на што он овако рече: „О, мој Евлија, Бог те донео!«, те ме је пред свима својим саветницима обасуо поштовањем и срдачношћу. Мени, сиромаху, одмах је дао на поклон један шарени шатор и одредио је за мене извесну количину хране и пића. Дању ноћу ме је одликовао својим разговором, а ја сам му причао колико сам знао о градовима и тврђавама, које сам видео. Он је мене, сиромаха, испитивао о појединостима околине, тешкоћама и опасностима борбе, четовања и рата, а поред тога није престајао шиљати у Варад уходе, које је одабирао међу пограничном рајом. Хвала богу! Мусулманска војска је сваким даном све више била слична мору, те напокон стиже глас да татарски кан Мухамед Гирај") пустоши и пљачка са 100.000 Татара Ердељ, горњу Маџарску и околину града Варада. За то Алипаша нареди да се трубама даде знак за одлазак.''')

Будимски је везир предводио извидницу и наредио је да и брат Сијавус-паше, Абаз Хусејин-паша, иде у чарку. У великој даљини с десна и с лева наредио је страже. С десне стране главног сердара ишао је анадолијски беглербег Чауш-заде Мухамед-паша с војском, а с леве стране румелијски паша с румелијском војском. Посред огромне војске ишао је велики

па) „Спасилац душе“, дакле склониште, долази по неки пут као надимак експонираних градова. Тако се напр. звао и турски градић у Адоњу поред Дунава ниже Будима.

Та) Мисли се ту на Мухамед-Гираја П. 15) Упор. 68 нап.

ГОДИШЊИЦА ХХЛХ 9