Godišnjica Nikole Čupića

66 ГОДИШЊИЦА

сердар с четрдесет ода капу-кули, четири чете спахија, двадесет мири-мирама и 120 мири-лива до Варадске долине. Ова непрегледна војска, таласајући се и држећи високо своје заставе и стегове, засенула, је свету очи сјајем панцира, оружја и оклопа. Небо се проламало од звука бубњева, труба и сви ратници изгледаху као седмоглава аждаја. Славећи гласно Бога, одушевљаваху један другога за борбу. А када угледаше град Варад рекоше: да је Гази Сиди Ахмед-паша, на очиглед целога градског становништва изашао и удаљио се. Тако се распростирали оваки гласови и служили су за разне приче. Али се опрезни сердар није обазирао на ове разговоре, него заповеди да ударе у бубњеве, опседне град Варад у даљини једног пушкомета, и не губећи времена командова мусулманским војницима јавно и на белом дану да иду у шанчеве. Тога дана подигоше седмоструке опсадне шанчеве, поседоше подземне лагуме и приближише се граду на домак градских топова. На великој равници око града, стајали су шатори.

Када је за време освајача града Јегре султана Мухамеда Ш везир Сатурџи Мухамед-паша опседао овај град Варад,'“) цела мусулманска војска није ушла у шанчеве, него се сместила у седам подграђа Варадских. Она је траћила време тим, што је из заузетих кућа пуцала на град из три мала топа. И четрдесетога дана, када стегну зима и наиђоше поплаве и ветрови, изађоше из предграђа, побунише се против Џатурџи Мухамед-паше те се вратише натраг у Београд без победе и радости.... И гле, наш мудри сердар Али-паша, знајући из историје за несретну судбу Сатурџи Мухамед-паше, рече: » Ово да не буде!“''') Зато даде запалити сва подграђа, градска и остави сам град Варад на бојишту. Тога дана и те ноћи испалише из града осам стотина пута из баљемез-топова на исламску војску. Мусулманска војска није пуцала ни из топова ни из пушака, него се

16) Мухамед ПЛ, син султана Мурата ПЛ сина Селима П. Ступио на владу 1595 а Јегру је освојио 1596. Варад је безуспешно опсађиван у окт. и новембру 1598.

17) Сатурџи Мухамед-паша, који се овде спомиње, убијен је по наредби султ. Мухамеда ШП. код Гроцке 1599. (Ј. Наштег, Сезесћ. 4. овш. Кејсћев, Ревђ, 1829. ТУ. 288).

~