Godišnjica Nikole Čupića

70 ГОДИШЊИЦА

збунише са свим капетана, постави у ред тобџије и џебеџије, те, изашавши из своје палате, метну ми у крило 500 маџарлија.'") Алај-чауши Ибрахим-паше ударише у бубњеве и ми само за два сата хода дођосмо из Мослобине пред капије града Мерти.“') Ја овде као алај-чауш дадох знак мусулманским војницима и овако им станем говорити: „Будите на опрезу јунаци! Непријатељска је ово земља камо идемо, дакле будите у миру и покоју. Овде су жена и вино допуштени. Ну ако међутим дознам да је којега од вас жена, вино или ракија запалила тога ћу испећи и трбух му пробуразити. Јесте ли разумели 2“ На ово ми сви одговорише: „Алах нека нас спасе! Нема међу нама такога човека.“ Ја, сиромах, овако им одговорим: „Хеј! синови човечји су рђаво млеко посисали. Отац не може познавати нарав свога сина, нити син нарав свога оца. Дошли смо овамо с толиким даровима и благом да избавимо оног храброга ратника, те ако учините неко срамно дело, непријатељ ће наћи изговора да не пусти капетана ; вувише, задржаће нам све ствари. У најбољем случају ће нас отерати, а ако нам се не буде мировало, онда ће нас сатрти.«“ На што сви од једном викнуше: „Господару просто ћемо свршити свој посао, одмах ћемо доћи и неће за нама траг смрдети све и да останемо.“ „Шта ви разумете под тим 2< упитаћу ја. „Алах нека опрости, господару, то је одговор нашег чврстога обећања.“ Ја ипак за то сазовем оџакале и кеткуде — капетане и овако им рекнем: „Ако сваки од вас буде јак да може сваки одржати војнике у стези и у реду, само тако пођите са мном; ако пак имате људе, који се не моле богу или су пијанице, они нека осете казну.“ Они рекоше: „Ми имамо поштене људе“ и заклеше ми се да ће их казнити и издати заповести и наредбе својим подчињенима. За тим, прошавши кроз врата Киринтилика, ступисмо на земљиште Зерин-оглу.

Путујући тога дана спавасмо у селу Васлон'"). Ово

109) Мађарски дукати.

1) Можда је данашња Вашка поред Драве, од прилике на пода пута од Мославине до Вировитице. Називала се пи Уазка 521. тагбоп (Асба сопмалја, Т. 45 (1577) и имала је турски град.

!2) Васлон треба да је по овом описивању негде с хришћанске стране тадашње границе, која је била од прилике где је данас граница између Хрватске и Славоније.