Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ

| 7 | 2

Ја тада рекох: „Бане, не отпуштај бега овако голог! Подај му одело, једнога коња и поклони му гвожђе, које си му скинуо с ногу.“ Он му на то поклони једно одело, један огртач с первазом, једног коња и гвожђе. Била је за тим велика гозба и за време обеда је бан управио неколико пријатељских речи Бехкејском капетану. Ја пак овако сам говорио: „Бане! Да пошаљемо капетана с војницима, који су још овде, а ми да још дан два поразговарамо.“ Алај-чауши одмах скупише војнике и капетан, добивши од бана после ручка отпуст, опрости се с нама. Ја му рекох да не иде паши, док се с нама не нађе. И тако се они с 1060 одабраних војника удаљише, а ја, сиромах, остадох с четири стотине коњаника да разгледам варош Чакатурну.

Изглед и карактер Зерин-оглу. Био је паметан, равуман и веома смотрен човек. За Бехкејског капетана рекао је: „Хвала нека је алаху, капетан је одважан и храбар човек. У нашем херцештву су му напијали здравице и име му спомињали у седам песама. Алп такво је ратно стање. Алаха ми, ваљана је била то ствар, што нам је пао шака. Док је он доспео у ропство упропашћено је 8000 људи. Од њих је 40 Турака погинуло а седамдесет је допало ропства. Док га нису ухватили посекао је и збацио с коња својеручно мојих пет храбрих катана, те је напослетку у тешкој борби пао 6 коња. Три хиљаде мојих војника јуришали су на њега а он их је, као Татарин, још неколико потукао. Најпосле га свезаше, па је толико година био окован. Хвала Богу! Сада се ослободио па нека на другом свету одговара за људе, које је побио.“

„Бане, рекох, пошаљи капетану једну челенку од соколова крила и распитај се како путују.“ На ове моје речи пошаље бан одмах једно крило од соколаи једну хаљину с первазом за капетаном, а мени, сиромаху, поклони огртач с первазом, једну хаљину и једнога коња.

Када стигох с пратњом у наш стан, они беху послали педесет оваца, сто комада живине и десет кувара. Одмах тога часа предадосмо и ми херцегу од нашега господара Мелек-Ахмед-палце'“") уметнички на

166) Мелек Ахмед-паша, брат од тетке Евлије. Био је намесник Халеба, Дијарбекра и Багдада, па онда вел. везир. Кашње босански валија. (Наштег, ор. сб. У. 519).