Godišnjica Nikole Čupića

сл ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ

Моја. препирка са Зрињским. Неколико пута разговарао сам се и препирао са Зрињским.'“) Тако једнога дана седели смо саветујући се, када дођоше тужиоци због Кањишког Мухамед-паше и овако сташе говорити: „Господару, Кањишки пљачкаши непрестано долазе на обалу реке Муре.- Из града Пешке") одвели су 200 хришћана у ропство, а на три стотине су поубијали.“ Осим тога поднеше они још много других тужаба. На ово ми Зрињски рече: „Зашто овај скитница-везир не заузда своје војнике 2«“ На ово одговорим ја: „Ни немачки цар не зна да обузда своје војнике, те ови непрестано продиру у градове Бехке""), Копар"), Одунија“"), тамо пљачкају, пустоше и носе собом многи плени робље. И Бехкејски се капетан ево сада ослободио и отишао из ропства. Твој цар није на ово пристао, али ви све таке послове чините, који се противе миру, због чега и наши људи одлазе са Сихраб Мухамед“ )-пашом на ваше границе, прелазе реку Рабу, те долазе чак до градова Енвар,“) Кеминкесе“) и Кемесвара,“) тамо пале, пљачкају, пустоше и одводе робље собом.“ Бан на ово одговори: „Имаш право ти обешењаче Турчине. Ви овде на граници много пљачкате и пустошите, али и ми смо убили Бојну Егри Мухамед-пашу, сина Кањишкога везира, и заробили смо три стотине његових војника.“ На ово рекнем: „Ето видиш, Кањишки војници долазе да освете сина свога везира на вашем народу и држави, а ви се тужите да вам воде робље.“ дрињски одговори: »Евлија ага, на крају крајева је

15) Никола Зрињски, бан хрв. и слав. 1647—1664, чувен као песник мађарски („Сирена Јадранског Мора“) и као војсковођа. Седео је обично у граду Чаковцу — у Међумурју на си. од Вараждина, одакле је често узнемиривао турске крајеве.

19) Рејбзке у Зала жупанији.

20) Бихаћ. Варош на једном острву реке Уне. Подигао је Бихаћки град угарски краљ Бела ТУ (12835—1270). У г. 1592 1717 и 1789, водили се у околини Бихаћа крвави ратови.

21) Котари, околина града Задра,

22) Удбина.

23) Кањишки валија.

4) Хете-Ојуаг (обазшо) у Жељезној жуп. (Уазшеоуе). 25) Биће Когтепа на левој обали Рабе.

26) Кешепдуаг, сада пустара Кетепа код Хаја-Есегздео-а. Сва три града између Блатнога Језера и Штајерске границе.