Godišnjica Nikole Čupića

146 _ 6. у Годишњица

сутерен... У том паде јак град. Ваљда и због тога престаде пуцњава земаљска, јер је замени небеска. |

Ни једно пре подне није нам било ни дуже ни досадније и суморније од данашњега. А сад, после олује, града и кише, како се небо очистило, па сунце друкчије греје, ваздух провидан и мирише, па нам и душа ведрија, и питамо се: докле ће овај пакао да се трпи2г! Кад не могу ништа војсци, они удри мртве зидине, мирну варош и у њој слабе жене и децу и немоћне старце!...

Од 5 до 6 ја уграбих те ово записах према дневној светлости, јер електрике давно немамо, (а воду смо били добили пре 2 дана, али од данашњих хаубица је опет изгубисмо).

А после 6 почеше прво наши с Града, сигурно против монитора, па онда и њихови, па онда и с монитора, те опет отпоче стара песма и начини се стари пакао; и ми морадосмо у сутурен и за спавање. Око нас су опет највише падали шрапнели с монитора. И ово се продужило и онда, кад смо ми поспали.

10 сепш. среда. Кад устадох ујутру у 8, затекох госпа Славку на прозору, где прича, да су дошли неки парламеншари и траже, да им се Београд преда, или ће они да га бомбардују да га са земљом сравне! Па пита, шта ми мислимо да радимо 2... Одговорих јој да ја не знам ништа о томе, али да ћу ићи до г. К. Скендеровића, који врши дужност начелника станице, а станује овде близу нас, и питаћу га зна ли он што о томе. И одмах одем.

Г. Скендеровић сав умотан у завоје као да има црвени ветар прими ме одмах и он ми рече: ја сам болестан и већ неколико дана не излазим и не знам ништа о томе. У томе дође и госпа Славка. Он и њој одговори то исто. У том дође г. Б. из станице с поштом и презбиром. И он донесе тај глас.

Тек изиђосмо од г. Скендеровића срете нас члан нашега кварта г. Р. и он ми рече ово: још јуче после подне око 4 сата дошао је један моторни чамац с белом заставом и четири аустриска официра и пристао уз нашу обалу код Града и потражили су нашу команду. Наши их примили, па писмо узели а њих вратили натраг. У писму они траже одговор. Наши известе о томе Врх. Команду у В. а ова владу у Нишу. И до 6 сати стигао је одговор: „Олговорште хаубицама!“ И од синоћ Београд се већ налази у стању „бомбардовања“.