Godišnjica Nikole Čupića

150 Годишњица

И ми морадосмо опет мало и за видела у сутерен а и после на спавање.

Око 10 опет пуцњава само нешто ређа, око 3 појача и у зору се разви веома жива и топовска и пушчана ватра, и то прво на Дунавском Кеју, па онда тамо на Сави, па испод Града. Види се, да се свуд имало посла с мониторима.

15. сетиш. понедељак. Ова пуцњава се продужи данас готово до подне, и ми цело пре подне проведосмо у сутерену. Испод Града су и даље пуцали, али ми изиђемо да мало ручамо. Пуцњава мало престаде па се мало после опет настави и ми опет сиђосмо у. сутерен. У тој паузи дође Божа и исприча нам, да су оно јутрос наши прелазили и била јв јака пушчана борба код њихове Жел. Станице. И митраљези с њихових монитора су пуцали на нашу пешадију. Данас прелазе на чамцима у Земун. Отишао је и председник општине г. Котур. Дошли су и руски минери и неће га монитори још дуго шкљоцати око Београда. А ноћас су доведене и све старосрбијанске трупе — 12 возова војних прошло кроз Лапово. Зато је путнички воз имао 18 сати задоцњења.

Око 5 престаде пуцњава, а око 6 отвори се опет јака и пешачка и топовска борба више Земуна, а ми сиђосмо у сутерен с уверењем да ћемо ноћас мирно спавати.

Али није тако било. Тек што полегасмо, око 9, оно се отвори тако силна пуцњава и пушчана, и топовска, и митраљеска на целом фронту да сам морао да устанем, да се обучем и изиђем да видим. Нарочито ме вукла нека чудна, необична развучена пуцњава као да се неко дере! Чинило се, да је ту близу, на Кеју Дунавском, а оно није него на Сави! Каква је то сад борба на Сави, ако су наши у Земуну и на брду више Земуна 2! Ако наши прелазе, откуд њихових толико, да им дају толико отпора 2 Ако њихови покутавају да пређу, како смеју, кад су им наши иза леђа2г А да би забуна била још већа, они су пуцали и с монитора и на Град и на варош. И сва је ова галама трајала до после 10. После је целе ноћи био мир.

16. сепш. ушорак. Ујутру освану дан мутан и кишан, али без пуцњаве до 10. А у 10:/ поче да грува наш велики топ или с Града или с ког другог места — није могло да се разликује добро због ветра. И због кише не излазих никуда,