Godišnjica Nikole Čupića

МИЛЛИ МИ РАНИ г .> | #. 7у | По _ Годишњица __

дођем кући. И за све то време пуцао је само наш градлија. А монитор окренуо прво на Аду (Циганлију) па после и на Београд. |

По свему излази, да су наши задржали и Бежаниски Вис и положаје иза Земуна, али је грб наше војске отишао Обреновцу, где су они покушавали прелаз.

И после подне, и вече и ноћ проведосмо на миру. Али опет код Баба- Лујзе преко пута (у Крстићевом) сутурену.

18. сешт. четвртак. Дан прекрасан, али ја немам куд да идем; него остајем код куће да прочитам све новине и заведем у свој дневник и јучерашњи и данашњи дан. С тога што је један монитор био умакао уза Саву, очекивали смо, да ће се у повратку мало оказати. Па не би ништа. И цела ноћ прође на миру као да није рат. |

19 сепш. пешак. После лепе месечине и јутро дивно. И дан леп, и ја изађох до Црв. Крста, па одатле Чика Љубином ул. до Споменика, па онда Коларчевом до Теразија, па Балканском до Краљице Наталије, па том улицом на Зелени Венац, па Космајском на Варош Капију и свуд сам гледао грдне рушевине, јер их је сад било много више. Нарочито оне у Космајској улици и на Топличином Венцу биле су за ме нове, које пре не бех видео.

И данас и дан и ноћ прође на миру.

20 септ. субоша. Кума донесе вест, да наше ствари стоје „одлично“ и да је све учињено, да се спречи даље бомбардовање Београда. И доиста ни данас ни ноћас не би никакве пуцњаве ни с монитора ни с Града ни с других положаја. И ми изиђемо из сутерена и ноћисмо у својој кући.

21 сети. недеља. Јутро лепо и до 10 мирно. У 10 поче један монитор све са по 2 метка опет од Земунске стране и пуцао је до три сата. Нисмо знали на шта пуца. А увече сазнасмо, да су пуцали на Аду Циганлију и на Саву код моста. Тамо су они остављени шлепови, па наши ишли те узимали храну, и пробају да их привуку нашој обали; а они не даду, него бију и терају их. А наши опет на њих, те се отвори права борба. (Ово нам потврди и један неборац из нашега двориште, који је и сам ишао у чамцу шлеповима за пиринач те замало није погинуо).

22 сешт. понедељак. Освану велика, густа јесења киша и хладно јутро. И до подне скоро све мирно. У 11 ја одох