Godišnjica Nikole Čupića

Београд за време балканског и великог јевропског рата 155

ул. Старом Телеграфу, па на пошту, која у 91, већ беше затворена! Одатле продужим Маћедонском (сад Поенкаровом) Другој Гимназији, те разгледам нове рушевине и у тој улици. Интересантно је, да су пуцале и наше хаубице с Калемегдана и од Синагоге. Пушчана борба престаде око 10—11 сати, а топовска продужи и даље, али је знатно проредила. У 2 је веома учестано пуцао наш дебанжовац испод Града на Малом Калемегдану, па се око 3 ућута. Али је убрзо почео негде у већој даљини или какав машински топ или каква цела батерија да пуца плотуном. Али где и на шта2 нисмо могли да сазнамо. Око 4 дође Драган Кумин из Црвеног Крста и прича, да је све било око бежаније, да смо ми имали 12 рањених, а они много више, око 500. Нарочито су их сатирале наше гранате.... А увече Душан Ђокин вели, да је једна опет пала на „Зеленом Венцу“ и разбила главну цев водоводну. А Христина вели; Ја сам ишла Јабланском улицом (Дечанска, ули пре ул. „Два Јаблана“) а једна паде и „распродира“ се тако баш пред мене!... Пуцњава се продужила до у ноћ. У вече смо седели у малој соби до улице као обично. Жандарм с линије лупао нам је на прозор и опоменуо да угасимо лампу или метнемо какво ћебе на прозор те да се не види светлост; хоће, вели, да пуцају.... Али ноћ прође на миру. Само је била ужасна помрчина и киша.

30 сепш. ушорак. Освану јутро кишно и хладно. С тога не излазих никуда. А топови почеше још од 6. А нити знамо чији су, ни на шта пуцају. И цело пре подне чуше се неки необични дуги и потмули, учестани пуцњи, рекао бих мониторски издаље. Дође Фрања и прича, да су наши јуче заузели Бежанију и све положаје горе иза Земуна, и да је наша артиљерија све разјурила; а они су имали само 1 топ и пуцали с монитора. Мало после долази и Божа и потврди све ово, и вели, да су они из монитора највише пуцали на Саву те тражили мине.

Тако завршисмо и трећи ратни месец, ни у Земуну ни без Земуна. Ми смо у Београду, онде где смо, и онако како смо и били. А где је војска то нити знамо нити за то смемо да питамо....

Улазимо у октобар.

1 окш. среда. Јутро лепо: киша падала па престала; још је облачно, али нема опасности од кише; а мало после па