Godišnjica Nikole Čupića

К >

бе БИ У ЧЋ

' Ћ МУР Ива о ППИ а И и „ 1 М о ~ пр Ми ико

158: _ Годишњица

освоји сунце. Изиђем до поште па после прођем улицама, којима нисам пролазио. За све то време до мога повратка чули су се од Града, иза Града или са њега топови, и мени се чинило да су опет узрок монитори, и наши пуцају против њих. Ово је трајало и после подне до самога мрака, али тамо на Сави. Данас се тврдило, да су наши узели Бежанију. Увече _ нико не долази и не чусмо ништа ново. А ноћ проведосмо на миру.

Ето тако почесмо четврти месец „рата“.

2 окт. четвртак. Ујутру лепо сунце, али хладно. Монитор пуцкара још од јутрос. Изиђох да видим на шта пуца. Кад сам био код Калемегдана две падоше у близини Реалке. Ударим Кнез-Михаиловом улицом и код нове зграде Академије Наука сретнем се с једним познаником. И док смо се ми поздравили, пуче један метак на Калемегдану и ми видесмо само дим. Али одмах за њим пуче други баш више Карађорђева Споменика и ми уграбисмо да видимо црвен пламен и бео дим. Значи да је био шрапнелски метак. Ово је трајало све до 4 сата по подне. И све на Град и око Града. Једна додуше паде и у близини нашој у Страхинића-Бана ул. на раскршћу њеном с ул. Краља Петра, али само једна. Око 4 покрише небо неки црни облаци са запада, те се врло рано смрче и ваљда зато монитор и престаде с његовом уобичајеном песмом. После чусмо да су данас пуцали и из других топова с положаја иза Земуна, и гађали су нашу станицу у Топчидеру. Зато воз више неће долазити ни до Топчидера, него само до Раковице.. |

3 окш. пешак. Данас цео дан без цуцњаве, па и ноћ прође на миру. Да не рачунамо каткад по који џуцањ, који чује само по који бежанац или која „побегуља“, ако су се случајно нашли још у Београду.

4 окт. субоша. Освану лепо сунце. Изиђох за славску свећу. У даљини се непрестано чују топови — не знамо где. Али видох, да и наши пуцају с Бановог Брда. Све новине данас пишу о поразу Аустријанаца на Гучеву и Дрини.

Око по ноћи пуцали су и наши с Града, а веле да се чула и слабија пушчана борба. Ноћас је наш рефлектор с Миријевског Брда чешће осветљавао Дунав све до више Земуна.

5 окш. недеља. Од јутрос се чуо по који градлија све до подне. После подне прође готово на миру. Па и ноћ на