Godišnjica Nikole Čupića

«

___Београд за време балканског и великог јевропског рата 157 „

миру до 2:15. А око 2:/, почеше топови, и пуцали су до

сванућа; веле њини с Хуњадијевог Брда на Топчидерско и

Баново Брдо. |

6 окш. понедељак. Св. Тома. Пре подне готово без пуцњаве, па и после подне све до мрака па и даље чак до пола ноћи. А око 2 је опет почело да пуца па је трајало до самога сванућа.

7 окш. ушорак. Јутрос лепо, и топло сунце. Пуцање се чује, али нико ништа не прича. Опет су они пуцали тамо на Мост, на Баново Брдо и Топчидер. А после подне као да се пуцање чуло и оздо од Карабурме. И на томе се сврши, и ноћ прође потпуно на миру, и ако су данашњи дан оглаша. вали за неки „критичан“ дан. | 8 окт. среда. Лепо јутро и дан ваздан леп. И све би · било лепо да пре подне није летео над Београдом један њихов аероплан и бацио две бомбе, које су пале тамо око Телефон" ске Централе. И ноћу око 2—5 часа чула су се 6—8 топова уједанпут па после до зоре пуцао је све по један.

9 окш. чешвршак. Јутрос мутно са ситном кишом. Зато не идох никуда. А од 3 поче да шкљоца и један монитор од Земуна, као баба кад кашље, зли меци нису падали овамо _ него чак на Топчидерско и Баново Брдо — траже људи војску. | А од 12 ноћу пуцали су и други, нарочито на нашег „Француза“ на: Карабурми (који тера 22 км.) 8

10 окш. пешак. Лепо јутро и цело пре подне. Излазио сам да свршим многе послове и не чу се нигде никаква пуцњава. Тек ноћу око 11 почеше њихови од Земуна пуцати на Град, па после су падале и преко града, овамо око нас. (Једна је ударила у Електричну Централу и опет покварила оно што је било оправљено; а једна је пала на рибарску пијацу).

11 окш. субота. Опет лепо јутро и дан леп и без пуцњаве и пре и после подне. Само се негде у даљини чула слабија канонада, да ли горе уза Саву или доле низ Дунав, није могло да се разазна. И ноћу мир.

12 окш. недеља. Опет лепо јутро. Изишао сам до Окружне Команде па одатле у Зорину улицу, па после на Крагујевачки Друм, па поред Звездарнице и Богословије, улицом Војводе Миленка у ул. Милоша Великог, па Жел. Станици, па поред Хотел Бристола до Саборне Цркве, па преко Вел. Пијаце кући. За све време тога великога пута чула се и пушчана и топов-