Godišnjica Nikole Čupića

180 Годишњица

Нартекс је, вероватно, заузимао цео простор Г. Булићева нартекса (П) и атријума (Ш) као што то доказује положај саркофага краљице Јелене. Доцније, не знамо када, могле су настати промене и измене у распореду ових простора грађевине. Г. Булић, ослањајући се на једну забелешку из 1716 године, мисли да је Јеленина црква постојала све до упада Турака у Далмацију.) Против тога мишљења изјаснио се Г. Ф. Шишићг) претпостављајући да су још Татари, у 1242 години, разлупали и опљачкали Јеленин саркофаг, када је и црква могла, бар делимично, страдати. Нама изгледа вероватније мишљење Г. Шишића.

Г. Булић тврди да се, испред нартекса и атријума, налазио, на западној страни цркве, звоник. Нађени темељи на овој страни цркве не би говорили против таквог мишљења (сл. 1). Али, претпостављајући да је звоник постојао, врло је важно, у хронолошком и типолошком погледу, правилно одговорити на питање, да ли је звоник био израђен у исто греме, када су били израђени наос и нартекс, или је звоник тек доцније дозидан. | Допуштајући да је црква могла имати и призидани звоник ми се, пре свега, не можемо сложити с Г.Булићем у његову мишљењу, да се звоник налазио на левој страни од улаза у цркву. За такво мишљење нема никаквог поузданог ослонца, а нема ни темеља за потребни зид звоника испред северозападнога угла нартекса. Напротив, као што се види из распореда темеља на сл. 1 и из наше реконструкције у сл. 2, далеко је вероватније да је звоник био призидан на средини западне фасаде, и да је његово приземље служило као портик кроз који се улазило најпре у нартекс, а затим у саму цркву. Поврх тога, за нашу реконструкцију налазимо ослонац у распореду простора и положају звоника у цркава Св. Спаса на врелу Цетине и „базилике“ у селу Жажвићу, цркава које су поуздано млађе од цркве Св. Марије од Отока, и које датирају из ХТ века.

Најпосле ваља нам покушати да одговоримо и на питање, да ли је звоник испред цркве Св. Марије од Отока био сазидан истовремено с храмом и нартексом, или је он тек доцније призидан 2

1) Ујезик, КМ. 5. зу. У, стр. 214. 2) Ујезшк, М. 5. зу. ХШ, стр. 54.