Godišnjica Nikole Čupića

184 - Годишњица добијају клањем говеда. Ако је при том која крава употребљавана и за рад, онда је њено искоришћавање било још за толико потпуније и боље.

Међутим, у највећем делу света, и то — што је врло важно — у најнапреднијем делу света, ова улога крава у пољопривредној производњи знатно је проширена. Наиме: од крава сејвише не тражи само да дају и подижу подмладак и да служе за клање, па донекле и за рад, већ се од њих изискује нарочито још и да производе шшо више млека, пошребног за људску исхрану било у свежем стању било у облику разноврсних млекарских прерађевина (поглавито масла и сирева). Као што је свакоме познато, то млеко за људску исхрану добија се мужом, помоћу које и ради које је у току векова моћ лучења млека код крава поступно све више појачавана по количини и све више продужавана по времену, док се није доспело дотле, да се од крава створе скоро праве „машине за производњу млека“ (како их неки управо и зову), и да се њихова издашност у млеку уздигне далеко изнад оне првобитне млечности, која је имала само да подмирује природну потребу за дојењем младих телади. Тако је од искључиво приплодне краве створена права крава музара, т.ј. крава, која даје више млека но што га теле може посисати, и чија музност траје дуже времена, но што је телету потребно да сише. Мужа таквих крава дакле, ке захтева претходно ни превремено одлучивање телади. Зато се једино код таквих крава млекуља мужа не врши на штету исхране и повољнога пораста телади. Напротив, такве краве су у стању да поред редовне муже, која почиње тако рећи одмах после отељења, подигну, дојењем, много напреднији подмладак него што га по правилу могу подићи краве са првобитном, ограниченом млечношћу.

Млека за људску исхрану у свежем стању и за прераду добија се, истина, и мужом других врста домаће стоке. У пределима умерене климе музу се још и овце и козе, у незнатнијој мери и биволице, а негде и кобиле (нарочито у Кавказу), и магарице, па чак и кошуте (особито у Норвешкој). Али, неоспорно, производња крављега млека носи данас у целом кулнурном свету превагу над свима осталим врстама млека, и појединачно и укупно узевши.

С малим изузетком, по бројном стању овце знатно премашују број говеда уопште и крава посебице. Ретке су чаки