Godišnjica Nikole Čupića

а

Па

4

СР" У фу" “Је 7

ЕМ МИА Хе У / О 54 ЈА а он

се Ви ђе гУвИу МА МИ мАлка,

.'' 5 . 5

186 | _ Годишњица

знатно мања. Зато се је мужа оваца досад одржала поглавито у понеким назаднијим земљама, као што су нпр. азијске и балканске земље, Русија и т. д. Иначе, највећи број оних многих милиона оваца, које се данас гаје широм целога света, служи искључиво за приплођавање и за производњу вунеи меса.

Што се, напротив, тиче коза, оне се по својој млечности могу с правом назвати „сиротињским кравама“. У том погледу чак и надмашују краве, јер док добре козе млекуље могу производити годишње и 20 пута већу количину млека но што износи њихова животна тежина, дотле се краве сматрају одличним млекуљама и онда, кад дају само 10 пута више млека но што су тешке. На тај начин коза може бити врло јак такмац крави. Али у ствари, ту утакмицу коза може издржати, са чисто привреднога гледишта, само онде, где је немогућно с успехом држати краву па било то због недовољних средстава (с обзиром на исхрану и смештање), било због особених теренских прилика. Отуд се козе и држе у главном или на ситним газдинствима, или по планинским крајевима, где стока има више да брсти и чупка него ли да пасе. Под таквим приликама коза врши веома корисну привредну улогу како у погледу подмиривања потребе за млеком, па донекле и потребе за месом, тако и у погледу искоришћавања оних средстава за исхрану, која су недовољна или неподесна за говеда и која могу задовољити само још овце. Иначе, у свима оним случајевима, где природа и привредне прилике допуштају успешно држање крава (једне или повише), ту оне и као привредна стока уопште и као музна стока посебице заслужују увек првенство. Ако у односу према телесној величини и утрошеној храни и не дају више млека него добре' козе млекуље, ипак је општа привредна вредност крава неоспорно већа од привредне вредности коза.

Већа привредна вредност крава одскаче нарочито: 1) по бољој каквоћи крављега млека с обзиром на општи укус потрошача, и по разноврснијој употребљивости његовој за израду ваљанога масла и многобројних тврдих и меких сирева: 2) по већој количини и бољој каквоћи крављега меса и узгредних производа добивених клањем; — 3) по могућности да краве послуже узгредно још и за рад, што је код коза искључено (бар у пољопривредном смислу те речи, јер има крајева где се за вучу лаких колица прежу и козе); — 4) по